Misteriozni "vanzemaljski" kameni spomenici Nuku Hive

Nuku Hiva je poznato kao najveće ostrvo Francuske Polinezije u Tihom okeanu. Pored svoje istorije kao najvećeg od Markizskih ostrva, posebno je poznato po kamenim spomenicima raštrkanim po celom pejzažu. Većina ovih kamenih spomenika pronađena je u Temehea Tohua, malom naselju u Nuku Hivi. Arheolozi su utvrdili da datiraju iz nekog vremena između 11. i 14. veka i da su verovatno prikazi drevnih božanstava Nuku Hivan.

Dublji pogled u Nuku Hivu otkriva zanimljivu istoriju bogatu kulturom. Same kamene statue govore arheolozima o božanstvima koja su meštani nekada obožavali, a u nekim oblastima to još uvek čine. Pored toga, razumevanje istorije odnosa Nuku Hive sa Francuskom takođe pomaže da se osvetle njene kulturne promene tokom vremena. Iako se kultura Nuku Hive definitivno promenila u poslednjih nekoliko stotina godina, postojanje ovih kamenih spomenika otkriva njegovu prvobitnu drevnu prošlost i koliko daleko su Nuku Hivani stigli od svog dolaska na teritoriju pre nekoliko hiljada godina.

Nuku Hiva u kontekstu: Istorija kuće Ono

Nuku Hivani često pričaju o legendi o poreklu Nuku Hive. Prema njima, Bog stvaranja Ono, jednom se hvalio svojoj ženi kako želi da joj izgradi prelep dom u jednom danu. Da bi to uradio, sakupio je tone zemlje i kamena za građevinski materijal i od njih stvorio Markizska ostrva kao njenu kuću. Veruje se da svako od Markizskih ostrva predstavlja drugačiji deo kuće, a najveće ostrvo, Nuku Hiva, predstavlja krov kuće. Ua Huka, jedno od ostrva u blizini Nuku Hive, smatra se ostacima zgrade nakon što je Ono završio izgradnju svoje „kuće“.

Prema istoričarima, Nuku Hivani su prvi put stigli na ostrvo pre otprilike 2.000 godina i potiču sa drugih lokacija u zapadnoj Polineziji, kao što je ostrvo Samoa.

U drevnim vremenima, Nuku Hiva se smatrala dvema odvojenim provincijama: Te L’i i Tai Pi. Veruje se da je tokom svog prvobitnog stanovništva, Nuku Hiva bila dom za skoro 100.000 ljudi, što je otežavalo odgovarajući smeštaj i ishranu nekim zajednicama. Ribolov je postao jedan od najčešćih poslova u zajednici u pokušaju da se sakupi dovoljno hrane osim voća za prehranu stanovništva. S obzirom na to da ponekad nema dovoljno hrane, priča se da se kanibalizam potencijalno javljao na ostrvima u drevnim vremenima, ali istoričari to nikada nisu potvrdili.

Nuku Hiva je na ovaj način postojala mnogo vekova, iako je tokom godina primala neke posetioce, uključujući Alvara de Mendanju de Neira (španskog istraživača) 1595. i Džejmsa Kuka (britanskog navigatora i istraživača) 1774. godine, što je pomoglo u podizanju svesti na ostrvo. Kako je znanje o ostrvu raslo širom Evrope, komercijalizam je rastao u obliku brodarstva, trgovine i lova na kitove.

Veruje se da su ove rastuće aktivnosti dovele do teških epidemija u 18. i 19. veku koje su eliminisale preko 90% stanovništva Nuku Hivana. Nakon što je Francuska zauzela ostrva 1842. i počela da prati ovo pitanje, francuski lekari su uskočili da pomognu populaciji koja je u padu ranih 1900-ih i obezbedila meštanima vakcinaciju i pristup boljoj medicinskoj nezi, sprečavajući da se stanovništvo potpuno iscrpi.

Francuska je 1946. godine proglasila Francusku Polineziju prekomorskom teritorijom Francuske, što joj je omogućilo da ima skupštinu teritorijalne vlade.

Ova skupština je omogućila Francuskoj Polineziji da izabere predstavnike i u francusku nacionalnu skupštinu i u francuski senat. Iako nije bilo mnogo promena u vladi otkako se ovo dogodilo, Nuku Hiva je nedavno saopštila želju da postane nezavisna od Francuske Polinezije, a da pritom ostane deo Francuske Republike. Lideri Nuku Hivana tvrde da je to zato što ne žele da izgube odnos sa Francuskom ako Francuska Polinezija postane nezavisna u budućnosti.

Moderni polinezijski raj

Nuku Hiva se može pohvaliti bujnim pejzažom ispunjenim zelenilom, peščanim obalama, zalivima i dolinama. Svaka strana ostrva ima svoju jedinstvenu topografiju, pri čemu je sever poznat po svojim dubokim zalivima, a istok ima većinu svojih sela i pristaništa za čamce. Centar ostrva uglavnom čini visoravan To’ovi’I, prerijska visoravan na kojoj meštani uzgajaju stoku. Vodopad Vaipo, popularno mesto za izvor slatke vode za lokalno stanovništvo, poznat je kao najviši vodopad u Polineziji van Havaja i Novog Zelanda sa 350 metara visine!

Od 2017. godine, populacija Nuku Hive je bila oko 3.210 ljudi. Iako je ovo značajno poraslo od 2007. godine kada je bilo samo 2.260 stanovnika, to je i dalje značajno manje od okolnih područja. Istoričari veruju da je ovo smanjenje broja stanovnika verovatno posledica evropskih bolesti kao što je tifusna groznica koje su uzrokovale bolesti i smrt u prvobitnim zajednicama pošto su komercijalizam i turizam postali popularniji u poslednjih nekoliko stotina godina. Zapisi pokazuju da su evropske epidemije ubile preko 90% prvobitne populacije Nuku Hivana od 1820.

Način života savremenih Nuku Hivana je visoko fokusiran na prirodne resurse i jaku zajednicu. Njihova ishrana se uglavnom sastoji od različitog prirodnog voća i povrća na ostrvu, uključujući hlebno voće, kokos i taro.

Takođe imaju pristup uvezenom voću i povrću kao što su jabuke, celer, grožđe i pomorandže. Pirinač je najčešća žitarica koja se konzumira na ostrvu, ali pšenica se takođe koristi za pravljenje francuskih hlebova poput bageta u nekim lokalnim pekarama. Meso je dostupno, ali nije tako često, jer Nuku Hivans prvenstveno jedu kozje meso i ribu. Međutim, svinjetina i govedina su postali popularniji poslednjih godina jer su se neki lokalni stanovnici bavili stočarstvom na visoravni To’ovi’I.

Dok drevni kameni spomenici ukazuju na to da su drevni Nuku Hivani obožavali više božanstava, savremeni Nuku Hivani se uglavnom identifikuju kao hrišćani. Ova promena u religiji je verovatno posledica evropske kolonizacije, kao i hrišćanskog misionarskog rada u poslednjih nekoliko vekova. Ostrvo ima mnogo crkava, od kojih je najveća i najpoznatija Katedrala Gospe od Markizskih ostrva koja se nalazi u blizini glavnog grada Nuku Hivana Taiohae.

Misteriozni spomenici Nuku Hivana: božanstva ili vanzemaljci?

Tokom 1900-ih, arheolozi su počeli da istražuju Nuku Hivu kako bi otkrili više o njenim drevnim korenima. U ovim istraživanjima i iskopavanjima, otkrili su poznate kamene spomenike koji su danas razbacani po pejzažu Nuku Hivana. Otkriće ovih spomenika pomoglo je da se potvrdi rani dolazak Nuku Hivana iz zapadne Polinezije oko 150. godine pre nove ere, a takođe je pomoglo da se potvrdi da je glavna aktivnost drevnih Nuku Hivana izrada grnčarije i obrada kamena.

Drevne statue Nuku Hivan su u iznenađujuće odličnom stanju s obzirom da su verovatno napravljene oko 11. veka. Detalji ovih statua se još uvek mogu jasno videti, a na spomenicima ima nekoliko čipova ili pukotina, što svedoči o odličnom kvalitetu i izradi drevnih Nuku Hivana. Sastoje se od kombinacije crvene gline i vulkanskih stena, kojih je na ostrvu još uvek u velikim količinama.

Spomenici imaju različite prikaze, ali svi imaju slične osobine, uključujući velike glave, džinovske oči i kratka tela i udove. Neki su isklesani tradicionalnom odećom, dok drugi uopšte nemaju odeću, potencijalno zbog različitih umetničkih stilova ili možda zbog vremenskih uticaja krajnjeg kamenog sloja tokom vremena.

Najveći drevni kameni spomenik je dobio ime po ostrvu. Statua Nuku Hiva je visoka 2,5 metara i prikazuje jednog od ovih ljudi sa velikim očima.

Drugi su mnogo kraći i ponekad se nalaze u grupama. Lokalni naziv za ove spomenike je Tikami, a svaki spomenik je poznat po tome što služi drugoj svrsi. Dok su neki za blagoslov i isceljenje, drugi pružaju mudrost u donošenju odluka ili posredovanju u ljubavnim poslovima. Za druge se veruje da su bića zaštite koja pomažu da se ostrvo zaštiti od osvajača.

Ufolozi, takođe poznati kao istraživači NLO-a, veruju da su ovi spomenici dokaz za kontakt vanzemaljaca na Nuku Hivi zbog njihovog reptilskog izgleda i nesrazmernih tela.

Čak tvrde da je odeća urezana na statuama reprezentativna za svemirska odela. Međutim, istoričari kažu da je mnogo verovatnije da su oni jednostavno predstavnici specifičnog i uobičajenog umetničkog stila tog vremena. Ovo potkrepljuju slične kamene statue božanstava koje se nalaze širom sveta u desetinama drugih drevnih kultura sa sličnim proporcijama (Tiki statue i Moai su dalji primeri ovih vrsta statua). Iako malo meštana još uvek obožava ove statue zbog prelaska na hrišćanstvo, oni koji kažu da će ispuniti vaše želje sve dok se prema njima ponašate s poštovanjem.

Očuvanje bogova: Nuku Hiva i UNESCO

Iskopavanja su još uvek u toku širom Nuku Hive sa ciljem da pomognu istoričarima da otkriju više o bogatoj drevnoj kulturi ostrva. Kako se otkriva sve više spomenika, dobija se jasnija slika porekla Nuku Hive. Takođe postoji velika podrška iza Nuku Hive za dalje očuvanje i zaštitu otkrića iz ovih iskopavanja, posebno drevnih kamenih božanstava koja su pronađena.

2021. godine, Markizska ostrva su dala zahtev da postanu svetska baština Uneska. UNESCO, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, poznata je po svom radu na proglašenju različitih lokacija širom sveta za mesta svetske baštine i obezbeđivanju resursa za očuvanje i zaštitu važnih istorijskih mesta.

Dok Markizska ostrva već nekoliko godina pregovaraju da postanu mesto svetske baštine, naišla su na protivljenje lokalnog stanovništva i političara koji tvrde da polinezijcima nije potrebna pomoć u očuvanju svog pejzaža.

Oni takođe navode poteškoće u pristupu određenim delovima ostrva koji su u vlasništvu polinezijskih porodica koje ne žele učešće vlade u njihovoj zemlji. Drugi tvrde da je to potez Francuske da učvrsti ostrva kao deo francuskog nasleđa, iako su postojala mnogo pre nego što je Francuska preuzela kontrolu nad njima u 19. veku.

Vodi se više diskusija kako bi se donela konačna odluka o resursima koji bi mogli da budu obezbeđeni regionu ako bude zvanično izabran za svetsku baštinu.

Moguće je da bi Unesko mogao da odluči da usmeri svoju pomoć na određene regione ostrva kako bi pomogao u naporima za očuvanje, istovremeno poštujući izbore lokalnog stanovništva koje odbija njihovu pomoć. Oni takođe mogu odlučiti da naprave određena ostrva, kao što je Nuku Hiva, mesta svetske baštine Uneska, ali ne i druga, iako bi to zahtevalo značajnu političku diskusiju.

Bez obzira na to, sve strane se slažu da bi kameni spomenici i drugi aspekti kulture Markeza mogli i trebali biti bezbedno očuvani i zaštićeni za generacije koje dolaze. Vrednost ovih dragocenih, a ponekad i misterioznih, spomenika kulture je prevelika da bi ih pustili u otpad.

 

Izvor: Ancient Origins