Fejsbuk kompanija optužena za izazivanje govora mržnje u Africi

Podnosioci peticije u Keniji podneli su tužbu protiv Meta Platforms, zahtevajući restituciju od 2 milijarde dolara

Grupa etiopskih istraživača zajedno sa kenijskim aktivistima za ljudska prava podnela je tužbu protiv vlasnika Mete. Kompanija Fejsbuk je optužena da pojačava govor mržnje i podstiče nasilje na sajtu.

Podneta u utorak Visokom sudu Kenije, ustavna peticija optužuje algoritam koji ima Fejsbuk kompanija, čija preporuka pojačava nasilne objave i doprinosi tekućem krvavom građanskom ratu u Etiopiji. Neke od tih poruka su navodno rezultirale ubistvom profesora hemije Maerega Amarea – oca jednog od tužilaca, navodi pravna neprofitna organizacija Foxglove, koja pruža podršku ovom slučaju.

„Moj otac je ubijen jer su ga objave objavljene na Fejsbuku identifikovale, lažno optužile, procurile adresu gde živi i pozvale na njegovu smrt“, napisao je Maeregov sin Abrham u izjavi pod zakletvom koju je video Blumberg njuz.

Dodao je da je Meti prijavio omraženu objavu, ali nije dobio odgovor sve do više od nedelju dana nakon ubistva njegovog oca. U svom odgovoru, Fejsbuk je naveo da će objava biti uklonjena zbog kršenja standarda zajednice, rekao je on.

Podnosioci peticije tvrde da javnost treba da bude zaštićena od „žalosnog neuspeha Fejsbuka da se pozabavi nasiljem na svojoj platformi“ i njegovog algoritma za preporuke sadržaja koji „promoviše i daje prioritet podsticanju mržnje i opasnom sadržaju“.

„Sadržaj koji promoviše nasilje može i zaista se prevodi u nasilje van mreže“, navodi se u sudskim dokumentima.

Meta je odgovorio na optužbe tvrdeći da sarađuje sa lokalnim organizacijama civilnog društva i međunarodnim institucijama u Etiopiji kako bi sproveo svoja pravila protiv govora mržnje i podsticanja na nasilje na platformi.

Podnosioci peticije, međutim, smatraju da bi kompanija trebalo više da ulaže u moderiranje sadržaja fokusiranog na Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, posebno u zemljama koje su „ranjive na rat, sukobe, etničko čišćenje i genocid“.

U tom cilju zahtevaju da Meta obezbedi bolje plate i uslove za rad moderatorima sadržaja koji su fokusirani na te regione, kao i da uspostavi fond za restituciju od 2 milijarde dolara za žrtve mržnje i nasilja podstaknutog na platformi.

Slične optužbe protiv Mete iznete su prošle godine, kada je gigant društvenih medija tužen za 150 milijardi dolara zbog svoje uloge u podsticanju nasilja u Mjanmaru koje je doprinelo genocidu Rohingja.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT