borelj-nema-konsenzusa-eu-oko-ukrajinskog-tribunala

Žozep Borelj visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je da još uvek nema sporazuma o formiranju specijalnog tribunala koji bi se bavio navodnim ratnim zločinima u Ukrajini.

Govoreći u sredu u Briselu na forumu EU-NVO o ljudskim pravima, Borelj je rekao da „postoji polemika o tome da li nam treba nešto više od (Međunarodnog krivičnog suda) da bismo se borili protiv nekažnjivosti u Ukrajini“. On je rekao da je „zajedno sa komisijom“ izneo predlog da se za to formira posebno telo.

„U ponedeljak smo razgovarali o tome“, primetio je diplomata i priznao da su konsultacije završene „bez rezultata“.

Borelj je sugerisao da još uvek postoji mogućnost da se formira specijalni tribunal za Ukrajinu, rekavši da je „ovo zanimljiva diskusija koja za sada nema konkretan odgovor“.

Borelj je dalje tvrdio da su akcije Rusije u Ukrajini jednake „uništavanju zemlje“ i „ratnom zločinu“. On je rekao da je Moskva namerno gađala civilnu infrastrukturu u pokušaju da izvrši „atentat na milione ljudi hladnoćom“. Visoki zvaničnik EU je takođe optužio ruske trupe za prisilne deportacije i otmice Ukrajinaca, uključujući decu.

Ranije ovog meseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov insistirao je na tome da Zapad nema zakonsko pravo da osniva sudove za istragu i krivično gonjenje Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini.

Rusija dosledno poriče da su njene trupe počinile bilo kakve ratne zločine, rekavši da njeno vojno osoblje čini sve što može da svede civilne žrtve na minimum. Moskva takođe insistira da njena vazdušna bombardovanja, koja su se intenzivirala poslednjih meseci, gađaju objekte koji se odnose na vojne i odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je nova oštra taktika nastala kao odgovor na ukrajinski napad na Krimski most početkom oktobra i druge „terorističke napade“ izvršene na ruskom tlu.

Moskva je takođe optužila zapadne pristalice Kijeva da zatvaraju oči pred dokazima o ratnim zločinima koje su navodno počinile ukrajinske trupe, uključujući neselektivne napade na civile u Donbasu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji