fejsbuk-pocinje-da-koristi-ai-proveru-starosti-u-sad

Za verifikaciju Fejsbuk opcije Zabavljanje(Facebook Dating), od korisnika će biti zatraženo da otpremi video svog lica, da bi dokazao da zaista ima godina koliko navodi u podešavanjim.

Meta će početi da proverava starost korisnika Fejsbuk Zabavljanje (Facebook Dating) koristeći veštačku inteligenciju. Ovo je objavljeno na sajtu kompanije. Da bi to uradili, programeri su najavili proširenje saradnje sa Yoti — servisom za proveru starosti.

Kompanija će proveriti starost korisnika u slučajevima kada posumnja da klijent daje lažne podatke o sebi.

Iako Meta nije otkrila detalje o proveri verodostojnosti originalnih informacija, kompanija je ranije tvrdila da može da prati komentare na Fejsbuku jer prijatelji često pominju stvarnu starost autora.

Programeri već testiraju sličnu funkciju na Instagramu.

Ako se ispostavi da je korisnik lagao o svojim godinama, kompanija će zahtevati da dostavi dokaz o starosti na jedan od dva načina. Korisnik može izabrati da snimi video selfi gde snima svoje lice. Zatim se statična slika iz video snimka deli sa Yoti-jem radi verifikacije starosti i AI(veštačka inteligencija) procenjuje starost korisnika na osnovu crta lica.

Nakon toga, slika se briše. Ili, ako korisnik želi, može izabrati da potvrdi svoju starost tako što će učitati svoju ličnu kartu(ID) na Fejsbuk.

Korisnici mogu da upravljaju koliko dugo se čuvaju njihovi lični podaci, napominje kompanija.

Posvećeni smo tome da obezbedimo da ljudi imaju iskustva koja odgovaraju uzrastu u svim našim tehnologijama, i kao deo ovog posla, testirali smo alate za verifikaciju uzrasta i koristili tehnologiju za otkrivanje uzrasta kako bismo sprečili ljude mlađe od 18 godina da pristupe iskustvima namenjenim odrasli.

Meta kaže da su njeni alati za verifikaciju starosti na Instagramu već imali uticaja.

To je dovelo do toga da su „stotine hiljada“ korisnika raspoređene u odgovarajuće starosne grupe. Iz Fejsbuk kompanije tvrde da su zaustavili 96% tinejdžera koji su pokušali da promene svoje godine na preko 18. koristeći ove alate.

A 81% korisnika se odlučilo za Yoti-jev video selfi da završi proces prijave.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji