Finski predsednik je "začuđen" jer je turski predsednik Erdogan sugerisao da bi mogao da blokira finsku aplikaciju za NATO

Finski predsednik Sauli Niiniste izjavio je u nedelju da je „začuđen“ što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sugerisao da bi mogao da blokira Finsku da uđe u NATO nakon što mu je Erdogan privatno rekao da bi bilo u redu da Finska uđe u alijansu.

 Prvo, zašto sam bio zapanjen, jer sam imao telefonski razgovor sa predsednikom Erdoganom. To je bilo pre oko mesec dana, rekao je Niiniste za Dejnu Baš na CNN-u za „Stanje Unije. I onda je rekao da će oni pozitivno oceniti naš cilj da apliciramo za članstvo. A sada se promenilo.

Finska je u nedelju signalizirala da će pristupiti NATO-u, što je istorijski preokret nakon decenije neutralnosti nordijske nacije. Švedska bi se uskoro mogla pridružiti svom susedu u nastojanju da se pridruži NATO-u u narednim danima.

Erdogan je u petak rekao da Turska nema „pozitivne stavove“ o pristupanju Finske ili Švedske Severnoatlantskom savezu. Potencijalno protivljenje Turske je od najveće važnosti jer ona i ostalih 29 članica NATO-a moraju jednoglasno prihvatiti sve nove prijave.

Državni sekretar Antoni Blinken i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe su nastojali da umanje značaj Erdoganovih komentara. I Blinken i Stoltenberg su u nedelju sugerisali da bi zabrinutost Turske mogla da se reši.

 Uveren sam da ćemo moći da odgovorimo na zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji ne odlaže članstvo ili proces pridruživanja, rekao je Stoltenberg novinarima, za Politico Europe. Moja namera je i dalje da imamo brz proces.

Finski predsednik Niiniste je rekao da „nije zabrinut zbog“ Erdoganovih stavova.

Erdogan je tvrdio da su „skandinavske zemlje utočište za terorističke organizacije“. Njegova optužba se verovatno odnosi na podršku Švedske Sirijskim demokratskim snagama (SDF) predvođenim Kurdima. SAD su takođe podržale SDF, što je dovelo do tenzija između dve sadašnje članice NATO-a.

SDF je bio glavni partner Zapada u njegovoj borbi protiv ISIS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Business Insider