Francuska: Bio-otpad kao zamena za ruski gas

Francuska želi da poveća proizvodnju biogasa iz poljoprivrednog otpada kako bi zamenila fosilna goriva iz Rusije

U nastojanju da smanji svoje oslanjanje na prirodni gas iz Rusije pogođene sankcijama, Francuska želi da poveća proizvodnju biometana iz poljoprivrednog otpada. Francuzi se nadaju da će biogas moći da zameni rusko gorivo za manje od 10 godina.

Francuski farmeri su izrazili podršku nastojanjima Evrope da se odvikne od ruskog gasa i planiraju da pokrenu nove pogone za proizvodnju biogoriva, prenosi AP, dodajući da male stanice za biogorivo već snabdevaju stotine ili hiljade domaćinstava.

Ruski poslanik kaže da je Amerika umešala prste

Međutim, malo je verovatno da će rešenje za biogas obezbediti brzu zamenu za snabdevanje iz Rusije, primetio je AP.

Francuske vlasti su navodno preduzele nekoliko koraka da ubrzaju razvoj biometana od kada je situacija u Ukrajini počela.

Biometan je 2021. zadovoljio oko 1% francuskih energetskih potreba, a očekuje se da će se ove godine povećati na najmanje 2%, citira AP predstavnike industrije.

Gas dobijen iz poljoprivrede bi navodno mogao da čini 20% francuske potrošnje gasa do 2030. godine, što bi bilo više gasa nego što je Francuska uvezla prošle godine iz Rusije.

Proizvodnja biometana bi se mogla udvostručiti za nekoliko godina, ali neće biti jeftina, kaže Andrea Horbelt, portparolka nemačkog udruženja za biogas.

Korišćenje biogasa za električnu energiju skuplje je od solarne energije i vetra i tako će uvek ostati –  objasnila je Horbeltova.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AP