Francuska: Restrikcije vode zbog suša - preporuka je manje kupanja i pranja

Francuska uvodi ograničenja korišćenja vode, kako navode francuski mediji zbog teških uslova suše, ograničenja su uvedena u 24 različita departmana tj. francuskih administrativnih jedinica.

Ozbiljna suša navela je 24 od 96 departmana Francuske da uvedu ograničenja u upotrebi vode, saopštilo je u subotu Ministarstvo za ekološku tranziciju zemlje.

Kako navodi Le Figaro, ova ograničenja uključuju jednostavne zahteve da se sačuva voda u određenim oblastima, da se više od polovine povuče iz poljoprivrede i da se zabrani pranje automobila i zalivanje bašta u nekim delovima zemlje.

Nivo padavina u Francuskoj pao je na nivo znatno ispod onog u Francuskoj od septembra 2021.

U stvari, deficit je prošlog meseca bio 25 odsto.

Ekstremno vruće majske temperature, koje su na putu da budu najtoplije ikada zabeležene, pogoršale su ovu situaciju.

Osam francuskih departmana je bilo prinuđeno da obuzda upotrebu vode već u aprilu, u poređenju sa samo tri departmana u istom vremenskom periodu 2021.

Ove godine je suša rano počela – rekla je ranije ove nedelje nova francuska premijerka Elizabet Born.

Preduzimamo korake da upravljamo vodnim resursima i sprečimo da situacija bude neizvodljiva ovog leta.

Date su instrukcije lokalnim vlastima „da očuvaju vodne resurse što je više moguće“, rekao je Born, takođe pozivajući „sve Francuze da smanje potrošnju vode“.

Premijer je najavio i da će 400 miliona evra biti izdvojeno za podršku poljoprivrednicima, kojima zbog suše možda nedostaje stočna hrana.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Le Figaro