...
Severna Koreja polako ublažava kovid mere

Lider Severne Koreje Kim Džong Un i drugi najviši zvaničnici razgovarali su o reviziji strogih protivepidemijskih ograničenja tokom sastanka u nedelju, izneli su tamošnji državni mediji, samim tim zaključili su da se prva epidemija kovida u zemlji usporava.

Diskusija na sastanku Politbiroa Severa sugeriše da će uskoro ublažiti niz drakonskih ograničenja nametnutih nakon što je ovog meseca priznao izbijanje groznice zbog zabrinutosti za ekonomsku situaciju.

Kim i drugi članovi Politbiroa „dali su pozitivnu procenu situacije sa pandemijom koja se kontroliše i poboljšava širom zemlje“, saopštila je zvanična korejska centralna novinska agencija.

Oni su takođe „razmotrili pitanje efikasne i brze koordinacije i sprovođenja antiepidemijskih propisa i smernica s obzirom na trenutnu stabilnu antiepidemijsku situaciju“, rekao je KCNA.

Severna Koreja je u nedelju prijavila još 89.500 pacijenata sa simptomima groznice, čime je ukupan broj u zemlji povećan na 3,4 miliona. Nije rečeno da li je bilo dodatnih smrtnih slučajeva.

Kao što smo i ranije preneli, broj smrtnih slučajeva u ovoj azijskoj zemlji iznosi od petka 69, što je postavilo njenu stopu smrtnosti na 0,002%, što je izuzetno nizak broj koji nijedna druga zemlja, uključujući napredne ekonomije, nije prijavila u borbi protiv kovida.

Epidemija je primorala Severnu Koreju da uvede karantin širom zemlje, izoluje sve radne i stambene jedinice jedne od drugih i zabrani kretanje od regiona do regiona. Zemlja i dalje dozvoljava ključne poljoprivredne, građevinske i druge industrijske aktivnosti, ali pooštrena ograničenja izazvala su zabrinutost zbog nesigurnosti za hranu i krhke ekonomije koja je već teško pogođena zatvaranjem granica zbog pandemije.

Neki posmatrači kažu da će Severna Koreja verovatno uskoro proglasiti pobedu nad kovidom/groznicom.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.