Francuska vrućina! U drugom krugu parlamentarnih izbora

Nedeljno jutro u Francuskoj osvanulo je pod vrelim Suncem i veoma vrućim parlamentarnim izborima.

Jutros u osam časova počeo je drugi krug parlamentarnih izbora, na kojoj su se našle dve najjače političke grupe. Koalicija predsednika Emanuela Makrona i saveza levičara Žan-Lika Melanšona. U drugi krug ulaze sa skoro istim rezultatima iz prvog kruga.

Prema istraživanju agencije Elab, koalicija šefa države Emanuela Makrona „Zajedno“ mogla bi da osvoji između 255 i 295 mandata u skupštini koja ima 577 mesta. Dok levičarska koalicija Nupes Žan-Lika Melanšona između 150 i 200 poslaničkih mesta, što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.

Najavljuje se da će prvi izborni rezultati biti objavljeni jedan sat po zatvaranja birališta, oko 20 časova, prenela je  France 24.

Više od 25 miliona registrovanih birača, odnosno 52,49 odsto od ukupno 48,5 miliona u Francuskoj, odlučilo je da ne izađe na izbore u prvom krugu parlamentarnih izbora. Što je bila rekordno niska izlaznost.

Ocenjuje se da vremenski uslovi mogu biti faktor kada je reč o današnjoj izlaznosti birača. Jer je Francuska na udaru ranog talasa rekordnih vrućina.

Francuska meteorološka služba upozorava na temperature koje nikada ranije nisu bile zabeležene u junu.

Meteorolozi predviđaju je da će se u većem delu kontinentalne Francuske živa u termometru kretati od 35 do 40 stepeni Celzijusa. Dok u delu od jugozapada do centralnih delova Francuske očekuje se čak između 40 i 42 stepena Celzijusovih.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: France 24