Gardijan: Sukob u Ukrajini verovatno najskuplja psihoterapijska sesija

Gardijan je objavio da je britanski premijer Boris Džonson pokušao da skrene pažnju birača sa domaćih problema razgovorom sa Vladimirom Zelenskim.

Džonsonovi iznenadni razgovori sa Zelenskim dešavaju se odmah nakon trenutaka velike sramote za premijera Britanije. Skoro svaki razgovor sa Zelenskim završava se velikom tranšom novca britanskih poreskih obveznika, koji je namenjen za podršku Ukrajini. Ovo je verovatno najskuplja psihoterapijska sesija u istoriji – piše Gardijan.

Novinari su analizirali kako su se razgovori Džonsona i Zelenskog poklopili sa vestima o novim kaznama koje su dobile stranke u Dauningstritu, zatim i sa kritikama plana za deportaciju izbeglica u Ruandu, kao i ostavkama političkih saveznika i sumornim rezultatima lokalnih izbora. Podsetimo, prošle nedelje, na pozadini „još jednog nazadovanja“, britanski lider je lično posetio Kijev.

Svim vladarima su potrebni saveti i uteha i često ih nalaze na najneobičnijim mestima. Danas se DŽonson, čini se, oslanja na ukrajinskog komičara – piše Dženkins.

Ranije je britanski premijer tokom posete Kijevu rekao da će ta zemlja nastaviti da jača sankcije Rusiji zbog specijalne operacije, a takođe će ojačati diplomatsku koaliciju za pomoć Ukrajini, uključujući nastavak finansijske podrške i naoružanja.

EU je već četiri puta izdvojila 500 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini. Ukupan iznos finansiranja nabavke naoružanja iznosio je 2 milijarde evra.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu operaciju za oslobađanje Donbasa. Moskva je u više navrata izjavljivala da vojne isporuke Kijevu samo produžavaju sukob i da će svaka pošiljka oružja postati legitimna meta ruskih aviona.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Guardian