Kim Džong Un sazvao vojni sastanak usred sve većih tenzija

Severnokorejski lider Kim Džong Un sastaje se sa svojim visokim vojnim zvaničnicima kako bi razgovarali o politici nacionalne odbrane. Kao i daljem prikupljanju naoružanja nakon veoma provokativnog pokušaja testiranja balističkih projektila ove godine koji su oživeli stare tenzije sa Vašingtonom i Seulom.

Zvanična korejska centralna novinska agencija Pjongjanga (KCNA) saopštila je u sredu da je Kim Džong Un predsedavao sastankom Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije koji je počeo u utorak kako bi pregledao odbrambeni rad tokom prve polovine 2022. i potvrdio „ključne i hitne zadatke“ za proširenje vojnih sposobnosti i implementaciju ključne odbrambene politike.

U izveštaju se ne navode nikakvi planovi niti pominju bilo kakve kritičke primedbe prema Sjedinjenim Državama ili rivalskoj Južnoj Koreji.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje rekli su poslednjih meseci da bi Sever mogao da se sprema da izvede nuklearni test, dok Kim pokušava da učvrsti status Severa kao nuklearne sile i pregovara o ekonomskim i bezbednosnim ustupcima sa pozicije snage.

KCNA je saopštila da su članovi komisije počeli da raspravljaju o dnevnom redu koji je predstavljen, ukazujući da se sastanak može nastaviti danima.

Članovi bi mogli da razgovaraju o napretku u razvoju naoružanja i planovima za razmeštanje nekih sistema koji su testirani poslednjih meseci, uključujući navodnu hipersoničnu raketu, krstareću raketu dugog dometa i najnoviju interkontinentalnu balističku raketu Severa, rekao je Čeong Seong-Čang, viši analitičar u južnokorejskom privatnom institutu Sejong.

Pojačane aktivnosti testiranja na severu potpadaju pod petogodišnji plan razvoja naoružanja koji je Kim objavio početkom 2021. godine, kada je otkrio opsežnu listu želja naprednih vojnih sredstava, uključujući taktičko nuklearno oružje, podmornice na nuklearni pogon, rakete sa više bojevih glava.

Sastanak je usledio nakon još jedne velike političke konferencije ranije ovog meseca na kojoj je Kim udvostručio svoje nagomilavanje oružja suočen sa onim što je opisao kao pogoršavajuće bezbednosno okruženje i izneo dalje „militantne zadatke“ koje će sprovoditi njegove oružane snage i vojni naučnici.

Severna Koreja je već postavila godišnji rekord u balističkim lansiranjima tokom prve polovine 2022. godine, ispalivši 31 raketu u preko 18 različitih događaja lansiranja, uključujući prve demonstracije ICBM-a u skoro pet godina.

Kim bi mogao da podigne ulog ubrzo pošto zvaničnici SAD i Južne Koreje kažu da je Severna Koreja gotovo završila pripreme za detonaciju nuklearnog uređaja na svom poligonu za testiranje u gradu Pungieri na severoistoku zemlje.

Sajt je bio neaktivan od kada je u septembru 2017. bio domaćin šestog nuklearnog testa Severa, kada je rečeno da je detonirao termonuklearnu bombu dizajniranu za njene ICBM.

Neuobičajeno brz tempo Severa u aktivnostima testiranja naglašava Kimovu dvostruku nameru da unapredi svoj arsenal i izvrši pritisak na Bajdenovu administraciju zbog dugo zastoja nuklearne diplomatije, kažu stručnjaci.

Dok su Sjedinjene Države rekle da će se zalagati za dodatne sankcije ako Severna Koreja izvede još jednu nuklearnu probu, podele između stalnih članica Saveta bezbednosti UN čine izglede za smislene kaznene mere nejasnim.

Rusija i Kina su ove godine stavile veto na rezolucije koje su sponzorisale SAD koje bi povećale sankcije, insistirajući da bi Vašington trebalo da se fokusira na oživljavanje dijaloga.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP