Šolc: G7 će razgovarati o „Maršalovom planu“ za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u sredu da želi da razgovara o modelu „Maršalovog plana za Ukrajinu” sa liderima G7 na njihovom predstojećem samitu u Nemačkoj.

Šolc se nada ujedinjenom frontu u pogledu dugoročne podrške Ukrajini kada bude domaćin godišnjeg samita G7 u Bavarskoj sledeće nedelje. Grupu vodećih svetskih ekonomskih sila čine SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Kanada i Japan.

Kancelar je nemačkom parlamentu rekao da će „obnova Ukrajine biti zadatak za generacije“. Prisećajući se svoje prošlonedeljne posete Irpinu, predgrađu Kijeva u kojem su se vodile intenzivne borbe, on je rekao da „neke stvari tamo podsećaju ne samo na slike nemačkih gradova posle Drugog svetskog rata“.

Kao i tada Evropi, „Ukrajini je danas potreban Maršalov plan za svoju obnovu“, rekao je Šolc, misleći na plan koji su sponzorisale SAD i koji je pomogao oživljavanju evropskih ekonomija nakon Drugog svetskog rata.

Biće potrebne milijarde dolara za finansiranje obnove tokom godina, a to može da funkcioniše samo ako evropske nacije, druge velike zemlje donatori i međunarodne organizacije rade zajedno, rekao je Šolc. On je pozvao ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog da razgovara o tom pitanju sa liderima G7 putem video veze u ponedeljak.

Osim finansiranja, „jedna stvar je zaista odlučujuća, moramo se složiti… kako takav ’Maršalov plan za Ukrajinu‘ može da izgleda“, dodao je on. „Kako to koordiniramo na međunarodnom planu; kako ćemo zajedno u budućnosti odlučiti koje investicije najbrže pokreću Ukrajinu na njenom evropskom putu.

Šolc je rekao da će zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen pozvati da se sazove visoka ekspertska konferencija o Ukrajini pod okriljem nemačkog predsedavanja G7.

Očekuje se da će lideri Evropske unije na samitu u četvrtak i petak dati Ukrajini status kandidata za članstvo, čime će započeti napredak koji će verovatno trajati godinama i čiji uspeh nije zagarantovan.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP