...
Gde je Gerasimov: Sve misterije vezane za navodno ranjavanje

Vladimir Putin nedavno je imenovao novog generala koji će preuzeti rukovođenje specijalnom vojnom operacijom, a reč je o Aleksandru Bortnikovu. Prema izjavama ukrajinske strane na istok te zemlje pre nekoliko dana stigao i Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije. Njegov dolazak prate brojne teorije, od kojih nijedna još uvek nije zvanično potvrđena.

Gerasimov je prema tvrdnjama ukrajinskih obaveštajaca na istok stigao za vikend, kako bi se lično uverio u stanje na frontu.

Neposredno nakon ovih informacija, ukrajinske snage su započele napad na jednu od pozicija koje je posetio Gerasimov u Izjumu na istoku Ukrajine.

Iako su pojedini mediji tvrdili da je ruski general tada ranjen, ruska strana je negirala te tvrdnje.

Prema njihovim navodima, Gerasimov jeste putovao u Ukrajinu, ali samo kako bi proverio napredovanje trupa. Zemlju je napustio pre bilo kakvog napada, navodi Njujork tajms.

Ukrajinci: Ranili smo Putinovog generala

Iako pojedini ruski zvaničnici ne žele da komentarišu navodnu posetu Gerasimova, ukrajinska vojska kaže da je bombardovala lokaciju na kojoj se on nalazio.

Prilikom granatiranja škole u Izjumu, gradu koji se nalazi pod ruskom kontrolom, ranjeno je preko 200 vojnika i jedan general.

Ipak, ukazuje se, da je povreda Gerasimova dovoljno teška da je on povučen sa ukrajinskog fronta na dalje lečenje u Rusiju tako da je to još jedan poraz za ruske snage.

Povreda načelnika ruskog generalštaba usledila je tokom istog napada u kom je stradao ruski general-major Andrej Simonov (55), rekao je Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Simonov je bio viši komandant elektronskog ratovanja, napisao je savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na svom Telegram nalogu.

Geraščenko je rekao da je napad na Izjum bio “mesto gde se nalazio i Gerasimov, koji je lično došao da predvodi napad na Slavjansk“.

Veliki broj viših oficira je ubijen u napadu u kojem je Gerasimov ranjen – naveo je Geraščenko.

Istraživački ruski medij Agentstvo preneo je da je Gerasimov prvo vojnim helikopterom Mi-8 prebačen iz ratne zone u Belgorod u zapadnoj Rusiji. Tri jurišna helikoptera Kamov-52 kružila su dok je Mi-8 prevozio Gerasimova i druge vojne glavešine.

Zatim se u Belgorodu ukrcao u avion Ministarstva odbrane Tu-154 koji je odleteo na nepoznato odredište.

Osnivač nezavisnog Konflikt obaveštajnog tima Ruslan Levjev rekao je da je očevidac na aerodromu video Gerasimova kako se ukrcava u avion.

Verni saradnik

General Gerasimov je jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina i čovek koji je zadužen za rusku ratnu strategiju, zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo put generala Gerasimova, ali u slučaju da su informacije o njegovom boravku u Ukrajini tačne, to bi značilo da je on najviši ruski oficir koji je otišao u Ukrajinu od početka rata 24. februara, s tim što se tvrdnje ukrajinskih zvaničnika o ranjavanju Gerasimova moraju uzeti sa velikom rezervom.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.