Kina zabrinuta zbog situacije na Korejskom poluostrvu

Peking je zabrinut zbog napete situacije na Korejskom poluostrvu, rekao je kineski izaslanik za korejska pitanja po dolasku na razgovore u Seul ove nedelje, dodajući da se moraju pozabaviti i simptomi i osnovni uzrok tenzija.

Usred zaustavljenih pregovora o denuklearizaciji, Severna Koreja je ove godine sprovela niz testova naoružanja, od hipersoničnih projektila do interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Pet legendarnih gradova koji nikad nisu pronađeni

Zvaničnici u Seulu i Vašingtonu kažu da postoje znaci priprema za novi nuklearni test.

„Legitimna i razumna zabrinutost svih strana“ treba da bude priznata da bi došlo do političkog rešenja, rekao je Liu Sjaoming, specijalni predstavnik kineske vlade za pitanja Korejskog poluostrva, novinarima na aerodromu u Seulu kasno u nedelju.

Pozivamo sve strane da ostanu hladne glave i pokažu uzdržanost i ne odobravamo akcije bilo koje strane koje bi mogle da eskaliraju tenzije – rekao je on u rezimeu svojih komentara na Tviteru.

Prekinut dotok gasa od Rusije do Nemačke

U svojoj prvoj poseti Južnoj Koreji od kada je preuzeo dužnost u aprilu 2021, Liu bi se u utorak trebalo da se sastane sa svojim južnokorejskim kolegom, nuklearnim izaslanikom No Kju-dukom. On bi se takođe mogao sastati sa predstavnicima novoizabranog predsednika Južne Koreje Ion Suk-ieola, koji stupa na dužnost 10. maja, prenela je novinska agencija Jonhap.

Sjedinjene Države su tražile dodatne sankcije Ujedinjenih nacija severu. Ali Kina i Rusija su dale znak protivljenja, tvrdeći da bi sankcije trebalo ublažiti kako bi se ubrzali pregovori i pružila humanitarna pomoć siromašnom severu.

Pitanja na poluostrvu mogu biti rešena politički i Kina će nastaviti da igra „pozitivnu ulogu“, rekao je Liu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters