Prekinut dotok gasa od Rusije do Nemačke

Danas je prekinut fizički protok gasa preko gasovoda „Jamal-Evropa“, kojim se gas doprema iz Rusije preko Poljske do Nemačke. To su pokazali podaci nemačkog operatera „Gaskejd“ sa merne tačke Malnov na nemačkoj granici, preneo je Rojters.

Gasovod Jamal Evropa

Habek: Nisu sve zemlje spremne za nezavisnost od ruske nafte

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je danas da je čuo različita mišljenja o embargu na uvoz ruske nafte i da neke zemlje nisu spremne za takav korak.

Prema njegovim rečima, Nemačka će moći da prebrodi embargo EU na uvoz ruske nafte do kraja ove godine, mada bi prekid kupovina mogao da dovede do nestašice.

Druge zemlje nisu napredovale toliko kao mi u pogledu nezavisnosti od nafte. Uspeli smo da dođemo do situacije da Nemačka može da podnese embargo na naftu. To ne znači da neće biti posledica – rekao je Habek na konferenciji za novinare, dodajući da Nemačka ne želi da izazove ekonomsku katastrofu, prenosi Rojters.

Nemačka je prošlog meseca smanjila udeo ruske nafte na 25 posto ukupnog uvoza sa 35 procenata koliko je iznosio pre ruskog napada na Ukrajinu.

Habek je naveo da je glavni izazov za Nemačku da pronađe alternativne dobavljače nafte za rafineriju u Švedu, kojom upravlja ruska državna kompanija Rosnjeft koja snabdeva istočne nemačke regione, kao i područje grada Berlina.

Ti regioni bi mogli da se suoče sa smanjenim snabdevanjem u slučaju EU embarga ako Nemačka ne bude uspela da obezbedi alternativni uvoz nafte do kraja godine, rekao je nemački ministar.

 Još uvek nemamo rešenje za rafineriju u Švedu. Ne možemo da garantujemo kontinuitet snabdevanja. Sigurno će biti poskupljenja i doći će do prekida. Ali to ne znači da ćemo ući u naftnu krizu – napomenuo je Habek

Dvojica diplomata Evropske unije ranije su izjavila da blok naginje zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine u okviru šestog paketa sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Ministri energetike EU će razgovarati kasnije danas u Briselu o predlogu embarga na naftu.

Habek je takođe ocenio da „treba da shvatimo da je vreme jeftinih fosilnih goriva prošlo“, napominjući da se Nemačka sprema za sve scenarije kada je reč o radu rafinerije u Švedu.

Što se tiče bojkota ruskog gasa, naveo je da se to za sada ne razmatra.

Jerg Kukis, savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca je izjavio za Fajnenšel tajms u nedelju da je Nemačka podržala planirani embargo EU na rusku naftu, ali da joj je potrebno još nekoliko meseci da obezbedi alternativno snabdevanje.

Kukis je precizirao da je cilj da se za tih nekoliko meseci obezbedi da rafinerija u Švedu bude snabdevana neruskom naftom koja bi se dopremala tankerima u luku Rostok, na Baltičkom moru.

Da bi to bilo moguće, mora da se produbi gaz u luci Rostok i da se završe radovi na cevovodu koji je povezuje sa Švedskom, rekao je on.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Reuters