Mađarska: Deset zemalja plaća gas u rubljama i mi smo jedna od njih

Mađarska ostaje pri stavu protiv bilo kakvog embarga Evropske unije na uvoz ruske nafte i gas -a, izjavio je danas portparol vlade Zoltan Kovač.

„Stav Mađarske vezano za bilo kakav embargo na naftu i gas se nije promenio: mi to ne podržavamo“, naveo je Kovač u pisanom odgovoru na pitanje Rojtersa.

Mađarska nije jedina članica EU koja ima račun u Gasprobanci i plaća ruski gas po šemi koju je uvela Rusija, rekao je juče šef kabineta mkađarskog premijera Gergelj Gulijaš.

Druge zemlje samo ne govore o tome javno – dodao je Gulijaš.

Kako je objasnio, Mađarska ne plaća ruski gas u rubljama, već je otvorila račun u evrima u Gasprom banci koja konvertuje evre u rublje na drugi račun u rubljama, prenosi MTI.

„Još devet zemalja koristi istu šemu plaćanja. Ali pošto danas ideja o dobrom Evropljaninu znači da lideri tih zemalja nisu iskreni kada se obraćaju u svetu ili svojim građanima, drugih devet zemalja neće da kažu da su uradile istu stvar“, rekao je Gulijaš.

Prema njegovim rečima, niko ne treba da sumnja da zemlje koje uvoze sirovine iz Rusije koriste tačno isti metod kao i za plaćanje ruskog gasa.

On je dodao i da Mađari ne smeju da plaćaju cenu rata u Ukrajini, a to se može sprečiti ako Mađarska bude mogla da nastavi da kupuje energente po najnižoj mogućoj ceni.

Zbog toga bi Evropska unija trebalo da povuče ranije odluke i ne usvoji sankcije koje bi onemogućile članicama EU da uvoze ruski gas i naftu, smatra on dodajući da bi u suprotnom, Mađarska morala da kupuje energente po mnogo višim cenama.

Ne smemo da usvojimo sankcije kojima ćemo više da kaznimo sami sebe nego one koje želimo da sankcionišemo – rekao je Gulijaš.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Reuters