Hitan sastanak ministara EU zbog ruskog gasa

Ministri energetike zemalja Evropske unije održaće danas hitan sastanak, pošto evropski blok traži zajednički odgovor na zahtev Moskve zemljama koje su Rusiji uvele sankcije da plate gas u ruskim rubljama ili da se suoče sa obustavom energenata.

Rusija je prekinula da snabdeva gasom Bugarsku i Poljsku prošle nedelje, nakon što su te dve zemlje odbile da plate račun u rubljama.

Rojters navodi da su Sofija i Varšava već planirale da prekinu sa korišćenjem ruskog gasa ove godine i rekli su da mogu da se nose sa isporukom, ali se, kako ističe britanska novinska agencija, pojavila zabrinutost da bi druge zemlje EU, uključujući i Nemačku, mogle da budu sledeće.

Moskva je poručila da strani kupci gasa moraju da uplate depozit u evrima ili dolarima u „Gasprombanci“, koja bi konvertovala novac u rublje.

Evropska komisija je poručila zemljama koje izlaze u susret ruskom zahtevu da bi na taj način mogle da krše sankcije EU.

Žemlje EU su od početka ruskog napada na Ukrajinu platile Moskvi 45 milijardi dolara za gas i naftu, pokazao je Centar za energetska istraživanja i čist vazduh.

EU se iz Rusije snabdeva sa 40 odsto gasa i 26 odsto nafte.

Diplomate su rekle da EU ide ka tome da zabrani uvoz ruske nafte do kraja godine, nakon razgovora Evropske komisije i zemalja EU prethodnog vikenda.

Hitan sastanak ambasadora biće održan u Briselu gde će razgovarati o šestom paketu sankcija EU Moskvi čiji nacrt pravi Komisija.

Ministri zemalja EU će danas tako razgovarati o potrebi da se hitno obezbede isporuke gasa koji nije ruski, kao i da se popune skladišta, dok se zemlje spremaju za udare u snabdevanju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Reuters/Mediji