Generalna skupština UN na glasanju podržala nacrt američke rezolucije - Na predlog Albanije!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je predlog da se održi javno glasanje o nacrtu američke rezolucije o osudi referenduma u ​​Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Odgovarajuću inicijativu dala je Albanija.

Odluka je doneta prostom većinom: 107 delegacija podržalo je predlog, 13 je bilo protiv, 39 – uzdražano.

Prethodno je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio da se Moskva zalaže za održavanje tajnog glasanja.

Ranije su izvori Sputnjika saopštili da SAD i njihovi partneri aktivno ubeđuju zemlje da podrže zapadni nacrt rezolucije. Međutim, Rusija se zalaže za tajno glasanje što će, prema rečima jednog od sagovornika agencije, značajno smanjiti broj zemalja koje ga podržavaju.

Zapadne zemlje pripremile su za usvajanje u Generalnoj skupštini rezoluciju koja ne priznaje referendume i poziva sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa „Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine“.

U tekstu rezolucije takođe postoji poziv da se ne prizna prisajedinjenje ova četiri regiona Ruskoj Federaciji. Osim toga, Moskva se poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine. Nacrt rezolucije izražava „posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, a Moskva se osuđuje zbog navodnog „organizovanja referenduma“ i „aneksije“ DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se 30. septembra obratio građanima nakon objavljivanja rezultata referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa njihovim liderima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je kasnije potpisao savezne zakone kojima je ratifikovao prijem ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

Ostaje još uvek nejasno zbog čega generalna skupština UN nije donela nacrt rezolucije kada je narušen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije…

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji