Globalna studija o majmunskim boginjama

Studija sa Univerziteta kraljice Meri iz Londona objavljena je u četvrtak u časopisu The New England Journal of Medicine pokazala je da se majmunske boginje prvenstveno otkrivaju kod gej ili biseksualnih muškaraca. Dok je jedan muškarac iz Kalifornije krajem jula uspeo da se zarazi kovidom i majmunskim boginjama u isto vreme, što je prvi slučaj kao i dokaz da se čovek može zaraziti sa oba virusa istovremeno.

Masovna studija o majmunskim boginjama obuhvatila je 528 infekcija dijagnostikovanih između 27. aprila i 24. juna 2022. na 43 lokacije u 16 ​​zemalja.

Prema nalazu, „mnogi, ali ne svi slučajevi su povezani sa muškarcima koji imaju seks sa muškarcima“.

Još jedno zanimljivo otkriće je da je 41 odsto gej ili biseksualnih muškaraca sa majmunskim boginjama takođe imalo HIV.

Lezije na pacijentima su najčešće bile locirane u blizini genitalija i anusa, a sledeća najčešća područja su trup, ruke ili noge.

Preko polovine pojedinaca u studiji patilo je od otečenih limfnih čvorova i groznice.

Iako podaci pokazuju da je epidemija jasno koncentrisana među gej ili biseksualnim muškarcima, studija je navela:

Istraživanje je još u toku kako bi se utvrdilo da li se majmunske boginje seksualno prenose.

Studija je takođe tvrdila da majmunske boginje nisu „gej bolest“ uprkos povezanosti.

To može uticati na bilo koga. Identifikovali smo devet heteroseksualnih muškaraca sa majmunskim boginjama. Pozivamo na budnost prilikom ispitivanja neuobičajenih akutnih osipa kod bilo koje osobe, posebno kada se osip kombinuje sa sistemskim simptomima, kako bismo izbegli propuštanje dijagnoze kod heteroseksualnih osoba – navodi se u studiji.

Pitanje je da li će struka početi da upozorava muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcimam da se zaštite od majmunskih boginja?

Kovid i Majmunske boginje pronađene kod jednom muškarca iz Kalifornije pripisuje se zaista lošoj sreći ovog pojedinca, koji je uspeo da postane prva osoba na svetu koja se zarazila sa oba virusa u isto vreme.

Mičo Tompson iz grada Sebastopol u Kaliforniji rekao je za NBC da se zarazio virusom korone krajem juna, a da je nakon toga primetio male crvene lezije na leđima, nogama, rukama i vratu.

Doktor je bio siguran da imam majmunske boginje i na pitanje da li je moguće da u isto vreme imam i korona virus odgovorio je potvrdno.

Tompson je naveo da je imao osećaj kao da boluje od teškog gripa, a od simptoma groznicu, otežano disanje, jezu i bolove u telu.

Rekao je da je bio „veoma bolestan“ i da je jedva mogao da ustane iz kreveta i popije čašu vode.

Specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Stenford potvrdio je da je zaraza sa oba virusa istovremeno moguća.

Svakako nije nemoguće da se to dogodi – rekao je doktor Din Vinslou i dodao da je Tompson imao „neverovatno lošu sreću“ jer su u pitanju dva različita virusa.

Više od 2.400 slučajeva majmunskih boginja prijavljeno je u SAD u poslednja dva meseca. Virus se prvenstveno širi kontaktom koža na kožu, ali se može preneti i preko posteljine koju koristi zaražena osoba.

U Njujorku je do četvrtka zaraženo oko 778 ljudi, saopštili su gradski zvaničnici.

U Srbiji je do sada, kako prenose domaći mediji, zaraženo 9 osoba sa majmunskim boginjama.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji