Grčka: 40.000 blokiranih prelazaka migranata koji stižu iz Turske

Grčke vlasti kažu da su do sada ove godine osujetile desetine hiljada ilegalnih prelazaka na kopnenoj granici sa Turskom.

Migracioni pritisak raste duž reke Evros, koja odvaja severoistočnu Grčku od Turske.

Nizak vodostaj poslednjih nedelja privlači sve više krijumčara i migranata koji traže poželjne uslove za prelazak, prenosi AFP.

U prva četiri meseca 2022. godine, oko 40.000 ilegalnih migranata pokušalo je da ilegalno uđe u zemlju – otkrio je ministar civilne zaštite Takis Teodorikakos za Sky TV prošle nedelje.

Mi efikasno odbijamo svaku pretnju našoj zemlji, našim granicama.

Teodorikakos je upozorio Ankaru da „ne toleriše trgovce očajnim ljudima, niti da podstiče takve situacije“.

Ilegalna migracija prema Grčkoj tokom prva četiri meseca 2022. bila je skoro 30 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, prema izvoru iz vlade.

Skoro svaka ruta koju prati Frontex, agencija za bezbednost granica Evropske unije, doživela je značajno povećanje prometa migranata.

Na istočnomediteranskoj ruti broj dolazaka neregularnih migranata se više nego udvostručio u periodu januar-mart na više od 7.000. Značajan porast je podstaknut otkrivanjem ilegalnih prelazaka granice na Kipru, koji je trostruko porastao na preko 5.100 (na 7.005 otkrivanja za sve rute istočnog medijuma) – otkrio je Frontex u izveštaju prošlog meseca.

Pre izbijanja kovida i povezanih zatvaranja granica, ilegalna migracija u Evropu je bila u porastu, zajedno sa zahtevima za azil.

Sredinom 2020. godine, Evropol je predvideo poplavu migracija iz zemalja trećeg sveta koje su teško pogođene globalnim karantinama i ekonomskim usporavanjem.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: AFP