Kuba: Razvili sopstvenu vakcinu i vakcinisali sve živo čak i decu

Kuba je danas, nakon dve godine, ukinula propis o obaveznom nošenju maski nakon uspešne akcije vakcinacije populacije za koju zdravstveni zvaničnici kažu da je doprinela naglom padu broja novozaraženih korona virusom i smrtnih slučajeva kovid pacijenata.

Kubanska vlada dugo nastoji da obezbedi građanima besplatno zdravstveno osiguranje koje se fokusira na preventivi kao što je vakcinacija.

Kuba je tako razvila sopstvene vakcine protiv korona virusa i postala prva zemlja na svetu koja je započela masovnu vakcinaciju dece starije od dve godine, prenosi Rojters.

Na Kubi je do sada vakcinisano 94 odsto populacije sa najmanje jednom dozom vakcine koje se proizvode u ovoj ostrvskoj državi.

Ministar zdravlja Kube Hoze Anhel Portal izjavio je da je široki program vakcinacije doveo do „radikalne promene“ toka epidemije i zdravstvenih rizika, podržavši odluku da o ukidanju zaštitnih maski.

Kubanski naučnici su rekli da njihove vakcine Abdala, Soberana 02 i Soberana Plus na bazi proteina pružaju više od 90 odsto zaštite od kovida-19 kada se administriraju u tri doze, iako ove tvrdnje još nije potvrdila Svetska zdravstvena organizacija.

Širom većeg dela Kube, koja pati od teške ekonomske krize i nestašice hrane i lekova, jarke i raznovrsne maske iz kućne radinosti postale su deo svakodnevice zbog čega se mnogi Kubanci danas nevoljno odriču maski, dodaje Rojters.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: Mediji/Reuters