hakovani-zdravstveni-podaci-americkog-kongresa

Osetljivi lični podaci stotina članova američkog Kongresa i njihovog osoblja ukradeni su, rekao je FBI liderima Kongresa u sredu.

Predsednik Predstavničkog doma Kevin Mekarti i lider manjine Hakim Džefris takođe su saznali od agencije da se podaci sada nude na prodaju na dark vebu.

Vodeći zakonodavci su obavešteni o „značajnoj povredi podataka“ na tržištu DC Health Link koja potencijalno utiče na sve članove Doma i njihove porodice u pismu iz Glavne administrativne kancelarije Doma u sredu. Ketrin Špindor je obećala punu listu pogođenih pojedinaca, ali je savetovala članove da obezbede svoje finansije „iz obilja opreza“ jer su njihovi podaci možda kompromitovani.

Dok je uveravala korisnike da „ne izgleda da su članovi ili Predstavnički dom bili konkretna meta napada“, Špindor je ipak pozvala sve članove DC Health Link-a da zamrznu svoje kredite, čak je ponudila i vezu ka „korak po korak uputstva” kako to da učine.

Utvrđeno je da su privatni podaci 170.000 korisnika DC Health Link-a koji su navodno ukradeni iz osiguravajuće kuće u ponedeljak, uključujući imena supružnika, izdržavane dece, njihove brojeve socijalnog osiguranja, kućne adrese, brojeve telefona i e-pošte, kao i podatke o zaposlenju, navedeni su za prodaju na dark veb forum u sredu, navodi Asošijeted pres(AP).

AP je komunicirala sa osobom koja je tvrdila da predstavlja prodavca poznatog kao „thekilob“ i navodno je testirala jedan od telefonskih brojeva datih kao „uzorak“, utvrdivši da je validan.

DC Health Link nadgleda planove zdravstvenog osiguranja za oba doma Kongresa i njihovo osoblje.

Međutim, senatori i njihovi službenici su imali manje svojih podataka ukradenih, navodi AP, pri čemu je njihovo izlaganje ograničeno na imena članova porodice.

Pokrenuta je sveobuhvatna istraga u saradnji sa „forenzičkim istražiteljima i organima za sprovođenje zakona“, rekao je DC Health Link za Vašington Post u saopštenju poslatom e-poštom, uveravajući oštećene da „preduzima mere da osigura bezbednost i privatnost ličnih podataka.”

Kompanija je dodala da je lično obaveštavala i nudi usluge praćenja osiguranja pogođenim članovima.

Nekoliko američkih vladinih agencija je hakovano u poslednjih mesec dana.

Hakeri su se infiltrirali u sistem američke službe maršala i ukrali osetljive lične podatke o zaposlenima agencije i njenim metama pre nego što su aktivirali ransomvare ubrzo nakon što je i sam FBI doživeo kršenje bezbednosti u svojoj kancelariji u Njujorku.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji