pentagon-trazi-pomoc-da-svoje-operacije-ispiranja-mozga

Možete li da kreirate vrhunske deep fake iliti lažne video snimke, da špijunirate ljude koji koriste kućne aparate i da pravite ogromne mreže za povezivanje podataka? Ako je tako, Pentagon želi da čuje od vas kako bi mogao da pojača svoje napore manipulacije.

Američka komanda za specijalne operacije (US SOCOM) izdala je zahteve za predloge za čitav niz lukavih usluga, prema novim dokumentima do kojih je došao The Intercept.

Konkretno, Pentagon traži „sposobnost nove generacije da ‘preuzme’ uređaje „Interneta Stvari“ (IoT) kako bi prikupio podatke i informacije od lokalnog stanovništva kako bi omogućio analizu koje poruke bi mogle biti popularne i prihvaćene kroz prosejavanje podataka kada su primljeni.”

U koju svrhu?

„Ovo bi omogućilo MISO-u (Operacije podrške vojnim informacijama) da kreira i promoviše poruke koje bi lokalno stanovništvo moglo lakše primiti u relevantnim vršnjačkim/bliskim okruženjima“, navodi se u dokumentu.

Uprkos javnoj opsednutosti tuđim stranim mešanjem i propagandom, Vašington sada otvoreno priznaje da aktivno traži ove nove tehnologije za sopstvene „operacije uticaja, digitalnu obmanu, prekid komunikacije i kampanje dezinformacija na taktičkom i operativnom nivou“.

Ranije ove godine, savetodavna firma OODA sa sedištem u Vašingtonu objavila je izveštaj u kome upozorava da kućni predmeti kineske proizvodnje ne mogu samo da vas špijuniraju, već u suštini služe kineskoj vladi.

Autor izveštaja je pozvao britansku vladu da reaguje na tvrdnje da uređaji kineske proizvodnje Interneta Stvari, pa čak i komponente automobila, mogu da prikupljaju i prenose podatke putem mobilnih 5G mreža kineskim kompanijama, kojima bi potom moglo biti naređeno da ih proslede vlada. Priča je histerično raspršena po britanskim medijima.

OODA sebe opisuje kao „globalnu stratešku savetodavnu firmu sa dubokim DNK u globalnoj bezbednosti, tehnologiji i obaveštajnim pitanjima“. Genetika je zaista duboka: pravo u Pentagon i zapadne obaveštajne zajednice gde njeni rukovodioci, stručnjaci i savetnici imaju ranije ili sadašnje radne odnose.

Dakle, sada izgleda da su se pozivi da se zabrani kineski kućni aparati zbog njihovog špijunskog potencijala pretvorili u Vašington koji želi da se uključi u akciju tako što će dobiti najbolje moguće sedište u prvom redu dok stojite ispred svog frižidera u ponoć, pijući čokoladno mleko pravo iz tetrapaka.

Pentagon takođe želi da bude u mogućnosti da kreira deep fake/lažne video snimke koji mogu realno prikazati lažne događaje kao stvarne, u pokušaju da manipuliše ciljnim gledaocima.

Ili, kako Pentagon kaže, da „generiše poruke i utiče na operacije preko netradicionalnih kanala u relevantnim istovrsnim/bliskim vršnjačkim okruženjima“. Teško je zamisliti očigledniji primer stvarnih lažnih vesti, ali Pentagon želi da ih proizvede na način na koji Netflix pravi filmove i TV emisije.

Konačno, Pentagon kaže da žele da se dočepaju „sposobnosti sledeće generacije za prikupljanje različitih podataka putem javnih tokova informacija i tokova informacija otvorenog izvora, kao što su društveni mediji, lokalni mediji, itd., kako bi omogućili MISO-u da kreira i usmerava uticaj na operacije i poruke u relevantnim vršnjačkim/bliskim vršnjačkim okruženjima.”

Neki bi mogli biti u iskušenju da ovo jednostavno sklone kao konvencionalnu praksu jer, kada vojska uđe u trag lošim momcima, očigledno će želeti da koriste svaki mogući alat koji im je na raspolaganju i stalno će nastojati da prošire tu kutiju sa alatima.

Ali nedavni dokazi sugerišu da su vojni alati za prikupljanje i subverziju usmereni na onlajn i konvencionalne informacione platforme uglavnom okrenuti prosečnom građaninu u svrhu zaštite establišmenta i njegovih različitih narativa od neslaganja, a ne iz razloga nacionalne bezbednosti.

Prošlog decembra, na primer, izvršni direktor Tvitera Ilon Mask radio je sa novinarom na otkrivanju veze između vlasti američke vlade i platforme društvenih medija u cilju manipulacije i cenzure javne debate o pandemiji kovid.

Prema internim Tviter dokumentima, jedan od prvih sastanaka koje je Bajdenova administracija zatražila sa rukovodiocima Tvitera bio je na temu vakcina protiv kovida i specifičnih naloga visokog profila koji su odstupali od zvaničnog narativa.

Prema novinaru Dejvidu Cvajgu, „Tviter je potisnuo stavove, mnogih lekara i naučnih stručnjaka, koji su bili u suprotnosti sa zvaničnim stavovima Bele kuće.

Kao rezultat toga, nestali su legitimni nalazi i pitanja koja bi proširila javnu debatu.

Dodao je da je „sa kovidom ova pristrasnost bila u velikoj meri okrenuta ka dogmama establišmenta“, i naveo primere različitih stručnjaka, uključujući istaknute epidemiologe, čiji su stavovi bili cenzurisani, kao rezultat toga što ga je osoblje Tvitera kvalifikovalo kao kovid „dezinformacije“.

Ranije ove godine, britanski uzbunjivač je takođe otkrio da je brigada britanske vojske za informacioni rat nadgledala kritičare zatvaranja vezanih za kovid i nametanje vakcine protiv kovida, uključujući istaknute novinare i političare.

77. brigada, stvorena 2015. godine i koju su mediji u to vreme opisali kao sastavljena od „ratnika koji ne samo da nose oružje, već su takođe vešti u korišćenju društvenih medija kao što su Tviter i Fejsbuk, i mračne veštine „psyops-a“(psihološkog ratovanja). ‘”.

Kanadska vojska je takođe uhvaćena u korišćenju propagandnih tehnika izoštrenih na bojnom polju u Avganistanu kako bi oblikovala debatu o kovidu tako što je podstakla narativ vlade i pokušala da spreči bilo kakve građanske nemire zbog oštrih obaveza.

Najnovija lista želja Pentagona izaziva zabrinutost da će ovi alati biti korišćeni i kod prosečnih Amerikanaca ili Zapadnjaka u svrhu kontrole i manipulacije.

Prošlog septembra, Pentagon je obećao da će preispitati svoje tajne psyops-e, ali tek nakon negodovanja javnosti kada je grupa istraživača sugerisala dosluh između vladinih entiteta SAD i američkih onlajn platformi poput Tvitera i Fejsbuka kako bi kontrolisali onlajn narative sa lažnim nalozima.

Da li je naučena lekcija da se prestane sa primenom psyops-a kod prosečnih građana? Ili je to bilo samo da bi se bolje čuvalo u tajnosti?

Nije da postoji nedostatak onih koji navijaju za zapadni establišment koji zahtevaju još više psiholoških manipulacija od strane američke vlade, makar samo da bi se suprotstavile „dezinformacijama“ stranih protivnika.

Čini se da smo sada došli do tačke u kojoj pristajanje na Rusiju i Kinu znači aktivno navijanje za sve militarizovanije napore zapadnih samozvanih branilaca slobode i demokratije da ispiraju mozak sopstvenom narodu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji