Hong Kong: Higijenski problemi kod zaštitnih maski

Higijenski problemi pronađeni su u 6 od 30 brendova zaštitnih maski koje je testirao potrošačka grupa u Hong Kong -u, pri čemu je najgori model premašio granice bakterija za više od 6 puta.

Kontrola potrošača u Hong Kong-u otkrila je probleme sa higijenom u šest od 30 marki maski za lice koje su testirane za jednokratnu upotrebu, pri čemu je najgori model premašio granice bakterija za više od šest puta, dok je 60 odsto proizvoda takođe podbacilo tvrdnjama o filtraciji.

Nalazi Saveta potrošača zasnovani su na testovima na 21 brendu ravnih maski i devet 3D tipova prodatih u Hong Kongu, sa prosečnom maloprodajnom cenom od 1,50 do 9,80 honkonških dolara za svaku.

Svi su proizvedeni lokalno, osim dva modela proizvedena u kontinentalnoj Kini.

Objavljujući nalaze u ponedeljak, savet je rekao da su nivoi bioopterećenja otkriveni na šest modela, koji se odnose na količinu bakterija ili gljivičnih ćelija koje žive na nesterilizovanoj površini, što premašuje standarde EU od 30 jedinica koje formiraju kolonije po gramu.

Casetify maska za jednokratnu upotrebu proizvedena u Hong Kongu, glivice su pronađene sa najvišim nivoom bioopterećenja, premašivši granicu za više od šest puta sa preko 219,9 jedinica koje formiraju kolonije po gramu.

Ostali brendovi sa visokim nivoom uključuju Stand Out Medical Disposable Face Mask AD01, H-Plus The Smurfs 3D Face Mask i Savevo Memories 3D Mask Coral Sunset Tipecool+ sa 65,1, 123,4 i 155,7 jedinica koje formiraju kolonije po gramu respektivno.

Kao odgovor na nalaze saveta, Casetify je rekao da se veruje da su neke serije njegovih maski bile kontaminirane u različitim fazama proizvodnje, uključujući pakovanje, transport i skladištenje. Kompanija je saopštila da ima strogi nadzor i zahteve za kvalitet proizvoda i da će nastaviti da ih unapređuje.

Savevo je rekao da je imenovao treću stranu da pregleda maske proizvedene istog dana kada i one koje je testirao savet i da su rezultati bili na nivou. Dodaje da redovno proverava svoje proizvode i da neće „ugroziti čistoću i higijenu naših maski“.

Druga firma, Stand Out, rekla je da je imenovala dve institucije za inspekciju kvaliteta da provere njene maske pre i posle objavljivanja nalaza saveta i da su rezultati bili zadovoljavajući. Kompanija je saopštila da sumnja da je do zagađenja moglo doći tokom pakovanja i transporta maski od strane drugih kompanija. Rečeno je da će u budućnosti biti oprezniji.

Profesorka Nora Tam Fung-ie, predsednica odbora za istraživanje i testiranje, rekla je da nalazi pokazuju zabrinjavajuće higijenske uslove koji takođe mogu dovesti do problema sa kožom lica, jer su potrošači obično nosili maske satima.

Moramo dugo da nosimo maske, toliko su nam blizu lica. Ako premašuju broj bakterija, to znači da (maske) nisu higijenske i bezbedne – rekla je ona.

Ako osoba ima slab imuni sistem, treba da posveti dodatnu pažnju jer može da pati od bakterijske kontaminacije – upozorio je Tam, dodajući da starije osobe, oboleli od raka i trudnice treba da budu svesni takvih rizika.

Ona je pozvala vladu da obrati više pažnje na nivo higijene maski, sugerišući više nasumičnih provera, uz napomenu da trenutno ne postoje pravila koja regulišu kvalitet takvih proizvoda.

Onlajn pretraga kompanije Post otkrila je da modeli Casetify, Medok i H-Plus koje je testirao savet više nisu dostupni na njihovim zvaničnim veb stranicama.

Dok je jedna prodavnica u Causevay Bay-u rekla da Casetify maske nisu na zalihama, druga prodavnica u okolini je prodavala one Stand Out po sniženoj ceni od 50 HK$ za 50 komada. Originalna cena je bila 88 HK$.

Dok je utvrđeno da svi testirani modeli imaju zadovoljavajuću ukupnu efikasnost filtracije, 19 tipova je imalo nižu efikasnost filtracije čestica (PFE) nego što je naznačeno.

Oni su uključivali Facewear od Mask Factory V99 Nightfall Purple sa prosečnim PFE od 95,3 odsto, dok je Medok-ov respirator u korejskom stilu Pokemon K-004 imao 96,06 procenata prosečnog PFE, niže od 99 procenata tvrdih. Oba se proizvode u Hong Kongu.

Fabrika maski je rekla da iako mala razlika u nivoima PFE predstavlja mali rizik po zdravlje potrošača, ipak će istražiti uzrok i poboljšati svoj proizvod.

Agent Medok-a je rekao da je dostavio rezultate testova savetu, dodajući da su sirovine njegovog proizvođača testirane u lokalnoj akreditovanoj laboratoriji i da su ispunile standarde kvaliteta.

Rečeno je da će zahvaćene maske biti povučene.

Izvršna direktorka Saveta Gilli Vong Fung-han upozorila je proizvođače da netačne tvrdnje mogu stvoriti regulatorne probleme.

Tam je takođe savetovala proizvođače u Hong Kong-u da isprave tri modela zaštitnih maski koji su imali labave kaiševe za uši i koji su lakše pucali tokom testova kidanja, pošto je česta promena maski izazvala veći gubitak po životnu sredinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: SCMP