I dalje u padu! Vrednost Bitkoina pala za 9%

Vrednost Bitkoina je i dalje u padu, za poslednja 24 h pao je za više od 9 %, tj. njegova cena je sada oko 18.642 dolara.

Poslednji put kada je Bitkoin pao ispod nivoa od 20.000 dolara bio je decembar 2020. Ethereum, drugi po veličini token, pao je 10% na 996,2 dolara, što je najniži nivo od januara 2021. godine. U kom će se smeru kretati vrednost Bitkoina teško je predvideti.

Kripto investitori se bore sa agresivnim povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD i pogoršanjem likvidnosti koja je gurnula glavne igrače u finansijske poteškoće.

Američki FED je u sredu povećao stope za 75 baznih poena, što je najveće povećanje od 1994. To je nateralo investitore da povuku uložen novac iz visokorizičnih ulaganja, uključujući kriptovalute.

Kripto tržište se još uvek oporavlja posledica pada dva glavna tokena za 60 milijardi dolara prošlog meseca.

TerraUSD, takozvani stabilcoin koji je trebalo da vredi 1 dolar, pao je na vrednost koja se meri u centima. Vrednost ove kripto valute bila je algoritamski povezana sa sestrinskom kriptovalutom, Lunom. U maju je vrednost Lune naglo pala i sa sobom povukla TerraUSD.

Takozvana „spirala smrti“ je destabilizovala šire tržište i gurnula neke investitore u finansijsku propast.

Ove nedelje, kripto kompanija Celzijus zaustavila je povlačenje sredstava i podigla bojazan da bi se mogao suočiti sa nelikvidnošću. Kompanija je kasnije objasnila da obustavlja isplate zbog „ekstremnih tržišnih uslova“. Celzijus se, u velikoj meri, ponaša kao banka, uzimajući kriptovalute investitora i pozajmljujući ih institucijama kako bi se ostvarila dobit na depozite. Kompanija drži mnogo imovine u takozvanom decentralizovanom finansijskom prostoru. Celzijus, koji kaže da „deluje u interesu zajednice“, nije odgovorio na više zahteva za komentar.

Još jedan ključni igrač, Three Arrows Capital (3AC), nalazi se usred sopstvene krize likvidnosti.

Kripto hedž fond vredan 10 milijardi dolara je navodno na ivici nelikvidnosti nakon što je pad na kripto tržišta umabhui vrednost njegovog vlasništva.

Zu Šu, suosnivač firme, rekao je da je „u procesu komunikacije sa relevantnim stranama i da je u potpunosti posvećen tome da se ovo reši“. U petak je za Vol Strit Žurnal rekao da 3AC razmatra prodaju imovine kako bi izbegao kolaps.

Rajan Ši, ekonomista u kripto investicionoj firmi „Trakk.io“, rekao je da je nedavni potres u digitalnoj imovini „ekvivalent prirodnoj selekciji na tržištu kriptovaluta. Ovaj proces je bez sumnje bolan, ali na kraju krajeva, nedostatak centralizovane zaštite je dobra stvar jer znači da se izbegava moralna panika.“

Nakon pada ispod 19.000, Bitkoin je narednog dana zabeležio i blagi rast od 2 odsto i ponovo dostigao vrednost od 20.000, ali situacija i dalje nepredvidiva.

Izvor: Mediji