„Idemo kući“ - Jedan region Gruzije glasa za pridruživanje Rusiji

Jedan region u drugoj državi koja je nekada bila pod sovjetskom kontrolom treba da glasa o pridruživanju Rusiji usred sukoba u Ukrajini.

Južna Osetija, region u zemlji Gruzije čija se severna granica graniči sa Rusijom, odredila je glasanje za pridruživanje zemlji 17. jula, ispunjavajući izjavu njenog lidera u martu da preduzme pravne korake neophodne za pridruživanje zemlji, navodi se u saopštenju Associated Press.

Uspeli smo!-  Napisao je lider Južne Osetije Anatolij Bibilov.

U pravnom smislu, ispunili smo još jedan važan zakonski zahtev. I normalno rečeno, napravili smo korak koji će promeniti život, idemo kući, idemo u Rusiju.

Nemačka: Migranta sa nožem savladali putnici u vozu

Rusija je imala efektivnu kontrolu nad Južnom Osetijom od 2008. Većina sveta smatra da je region deo Gruzije, ali nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, gleda na njega kao nezavisnu državu.

Gruzija i Moldavija, još jedna nacija sa istorijom teritorijalnih sporova sa Rusijom, podnele su zahteve za pridruživanje Evropskoj uniji 3. marta ove godine.

Neki globalni lideri su se zalagali za razmenu zemljišta kako bi se okončao konflikti u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Ukrajinu da ponudi teritorijalne ustupke Rusiji kako bi okončala trenutna situacija, ali je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbio tu mogućnost.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Washington Examiner