Ilon Mask je najbogatiji čovek na svetu sa 282 milijarde dolara

Prema najnovijoj Forbsovoj listi bogataša, izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask dostigao je neto vrednost od 282 milijarde dolara, a Džef Bezos od 180,2 milijarde dolara.

Mask i Bezos su se tokom proteklih godina smenjivali na mestu najbogatijih na svetu. Oba preduzetnika su se upustila u svemirska putovanja sa svojim kompanijama „Spejs Iks“ i „Blu Oridžin“.

Prema Forbsu, nijedan milijarder nije imao više koristi od pandemije od Ilona Maska, koji je 2020. godinu započeo sa neto vrednošću od 26,6 milijardi dolara.

Taj broj je značajno porastao jer je cena akcija njegove kompanije za električne automobile skočila do neočekivanih visina. Ovaj 50-godišnji preduzetnik je nedavno postaonajveći akcionar „Tvitera“ kupivši 9,2 odsto kompanije.

Milijarder je uzeo udeo od 2,89 milijardi dolara u platformi, skoro četiri puta više od udela njenog osnivača Džeka Dorsija.

Bezos je u međuvremenu prodao akcije „Amazona“ u vrednosti od 8,8 milijardi dolara tokom protekle godine. Neke od akcija je i donirao. Sada prema Forbsu Džef Bezos poseduje samo 10 odsto te kompanije.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: RTS