OPEK: Ne možemo da nadoknadimo ruske količine nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) poručila je Evropskoj uniji da sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte i da taj savez ne može nadoknaditi ruske količine, jer neće povećavati svoju proizvodnju.

U vreme dok Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, funkcioneri Evroske unije u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEK-a kako bi im preneli poziv da povećaju proizvodnju.

Zbog trenutnih i budućih sankcija koje se najavljuju moglo bi doći do dnevnog gubitka sedam miliona barela ruske nafte, rekao je generalni sekretar OPEK-a Mohamad Barkindo, prenosi HRT.

On je poručio da bi, uzevši u obzir trenutno stanje u energetskom sektoru, bilo gotovo nemoguće nadoknaditi toliki gubitak na dnevno nivou.

Evropska unija je ponovno pozvala članice OPEK-a da razmotri povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cen nafte, rekao je predstavnik Evropske komisije Rojtersu.

Energetski savez dosad je odbio sve pozive SAD i Međunarodne agencije za energiju da poveća proizvodnju da bi se ublažio rast cena koji je prošlog meseca bio najviši u poslednjih 14 godina, a EU smatra da OPEK može da poveća proizvodnju iz rezervnih kapaciteta.

Barkindo je rekao da je trenutna nestabilnost na tržištu posledica nefundamentalnih faktora koji su vankontrole OPEKA, signalizirajući da njihove članice neće povećavati proizvodnju.

Članice OPEK-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela.

Prošireni format saveza OPEK+, kojem se pridružila i Rusija, u maju će povećati proizvodnju za 432.000 barela u sklopu planiranog postepenog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tokom pandemije kovida.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: FoNet