Nemačka: Suncokretovo ulje 6 evra po litru

Zavod za statistiku u Nemačkoj, objavio je i zvanično da je suncokretovo ulje poskupelo za 28,9 posto

– U domaćinstvu sam litar ulja kupila još pre dva meseca, očekujući da nema potrebe za zalihama. Međutim, prevarila sam se. Još uvek tragam za suncokretovim uljem i obilazim sve radnje. U nekoliko marketa, zabeležila sam prazne police , bez ulja, brašna, sećera i testenine. Skok cena najviše je primetan kod mlečnih proizvoda, jaja, mesa , voća i povrća. Suncokretovo ulje pronaći, isto je kao da tražite vlas u senu, u ponudi su maslinovo ulje , puter…U jednoj radnji , nešto skupljoj inače, našlo se suncokretovo ulje, po ceni od 6,30 evra po litru. Odlučili smo da ćemo ipak pričekati sa kupovinom ovog proizvoda, ili ga zameniti puterom za kuvanje.

Životne nemirnice u globalu su poskupele od 30 do 50 odsto. Trgovci odmahuju glavom , govoreći da su ljudi od početka ukrajinske krize počeli da stvaraju zalihe, da problem imaju sa dobavljačima koji ne mogu da isporuče dovoljnu količinu proizvoda. Kriza je pogodila sva domaćinstva u Nemačkoj, u zapadnom delu cene su još veće, rekla nam je Svetlana Popović iz Baden Wirtemberga:

– Ovo je najveća inflaciona stopa u poslednjih 40 godina. Cene proizvoda rastu, na primer u “Aldiju” podignute su do 40 posto, kako sam pročitala 400 proizvoda je poskupelo, najviše meso, mesne prerađevine,ćuertina i piletina, kafa, jaja i puter. Kod nas još uvek ne možemo da nađemo ulje, brašno jkada pronađemo možemo samo 1 kg da kupimo. Za jednu tročlanu porodicu potrošačka korpa je skočila za neverovatnih 40 odsto, cene goriva- benzina i dizela bukvalno su peko noći eksplodirale.

Šta je najskuplje u Nemačkoj od životnih namirnica?

Zavod za statistiku u Nemačkoj, objavio je i zvanično da je suncokretovo ulje poskupelo za 28,9 posto, paradajz i krastavci (u kilogramu), 30 posto, maslac 20,4 posto, jaja 16,3 odsto.

Cene mesa po kilogramu su takođe skočile, do 30 odsto više, mleko, mlečni proizvodi, pa i pojedini slatkiši.

Da biste koliko toliko uštedeli, najbolje je pratiti nedeljne angebot (punude), koje svi trgovinski lanci nude. Pa se ovo nedelje u trgovinskom lancu “Lidlu” nudi meso od 16 do 20 posto jeftinije, kao i pojedino voće i povrće.

Cena goriva još uvek ostaje enormono visoka(2,09 evra), mnogi se opredeljuju za javni prevoz. Kako je predloženo od strane jedne političke partije (SDP), ukidanje vožnje tokom nedelje i praznikom, uštedelo bi potrošnju goriva, kao 1973. godine kada je došlo do velike naftne krize. Za sada ostaju kao predlog koji je iniciran od strane zelenih, kriza svakako da ulazi svima u džep, a inflacija nastavlja da raste jer nagoveštaja o smanjenju nema- navode i iz Ekonomskog saveta nemačke vlade.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: SD