...
Ilon Mask unosi novu energiju u odbor Tviter kompanije

Ilon Mask unosi novu energiju u odbor Tviter kompanije. Silicijumska dolina je poznata kao sedište tehnoloških giganata, u kojoj se odbori kompanija retko menjaju, Tviter je izuzetak. Ova društvena mreža je prošla kroz rotacije izvršnih direktora jer se bavila usporenim rastom, spornim investitorskim aktivnostima i beskrajnim političkim sukobima.

Sada odbor Tvitera dobija novog člana, Ilona Maska.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, najbogatiji čovek na svetu kao i najglasniji tviteraš, sada postaje najveći akcionar i član odbora ove kompanije. Ova tranzicija je ostavila zaposlene i analitičare da nagađaju o Maskovim planovima za kompaniju vrednu 37 milijardi dolara. Takođe stavlja u centar pažnje tviterov uglavnom tihi odbor, koja će sada morati da se bori sa živahnim biznismenom.

„On je lansirao rakete u svemir. I pomogao da se reši svetska energetska kriza“, rekao je Met Navara, konsultant za društvene mreže i industrijski analitičar.

Uskoro će otkriti da je rešavanje modernizacije sadržaja na platformama društvenih medija teže od obe te stvari.

Mask će biti svakako vrlo neobičan dodatak Tviter kompaniji. On nije stručnjak za oglašavanje, način na koji ova kompanija zarađuje i ima naviku da se petlja sa regulatorima, koji su stalna briga za bilo koju veliku platformu društvenih medija. Džek Dorsi, bivši izvršni direktor Tvitera, trebalo bi da napusti odbor kasnije ove godine kada mu istekne mandat. Za razliku od Dorsija i Maska, preostalih 10 članova odbora drži relativno niske profile. Oni ne tvituju ni približno tako često, a jedan član nikad nije tvitovao.

Akcije Tvitera su skočile za više od 17% otkako je Mask otkrio svoje vlasništvo, što je znak da investitori veruju da će on imati i sklonost i uticaj da pomogne kompaniji da postigne svoje ambiciozne ciljeve rasta. Prošle godine, pod pritiskom aktivističkog investitora Eliota Menadžment korporacije, Tviter je postavio cilj da dostigne 315 miliona dnevno aktivnih korisnika i udvostruči svoj prihod do kraja 2023.

Neki analitičari sumnjaju da će vrsta publiciteta koja prati Maska biti dobra za Tviter.

„Ova akvizicija ne menja ono što je Tviteru potrebno“, rekao je Tom Forte, viši analitičar istraživanja u D.A. Dejvidsonu. „Povećava svoj status i profil, ali to nije mesto gde je Tviter nedostajao.“

Uprkos svim tim preokretima, najhaotičnija era odbora možda tek dolazi. Maskovo „imenovanje u odbor Tvitera će vrlo verovatno doneti kontroverze i teatralnost – rekao je Navara.

Mask je dao neke nagoveštaje o svojim planovima na Tviteru. Od 31. januara, kada je tiho počeo da kupuje akcije Tvitera, Mask je kritikovao kompaniju zbog „nepoštovanja principa slobode govora“. Nedavno je obećao da će sledeći sastanak odbora Tvitera „biti zapaljen“.

Ali Mogarabi, viši analitičar kapitala u Morningstar Investment Service-u, koji je predvideo da će milijarder nastojati da ponovo aktivira Trampov nalog. Međutim, nejasno je koliku moć bi Mask mogao da ima nad tom odlukom kao usamljeni član odbora koji kontroliše oko desetine kompanije.

Od sada, zaposleni mogu dobiti detaljniji pogled na donošenje odluka na Tviteru putem Maskovog sopstvenog profila. Odbori često ograničavaju koliko njihovi članovi mogu da govore o kompaniji i često „imaju kodekse ponašanja i poverljive sporazume“, rekla je Karen Brener, izvršna direktorka prava i poslovnih inicijativa na poslovnoj školi Univerziteta u Njujorku. Ali ta ograničenja verovatno neće značiti ništa bitno za Muska, izjavila je Brenerova.

Pokazao je da veruje da može da govori slobodno koliko želi i da krši sva pravila koja postoje.

Koje god misterije okružuju Maskove planove za Tviter, one verovatno neće dugo ostati misteriozne.

 

Izvor: Bloomberg

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.