Ilon Mask sada je bogatiji za 100 milijardi dolara od Džefa Bezosa

Ilon Mask učvršćuje svoj status najbogatijeg čoveka na svetu dok njegova neto vrednost nastavlja da raste.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask sada je bogatiji za 100 milijardi dolara od Džefa Bezosa i teoretski bi mogao da kupi svaki tim u četiri glavne severnoameričke sportske lige jer je lako na vrhu Forbsove liste najbogatijih.

Na najnovijoj Forbsovoj listi, Mask (50) je povećao svoju neto vrednost na 282 milijarde dolara, što je za preko 100 milijardi dolara više bogatstva od osnivača Amazona Džefa Bezosa, čija je neto vrednost 183,6 milijardi dolara.

Generalni direktor Tesle i SpaceX-a najviše je iskoristio pandemiju Covida-19, pošto je njegova neto vrednost početkom 2020. godine iznosila samo 26,6 milijardi dolara.

Ilon Mask unosi novu energiju u odbor Tviter kompanije

U 2020. godini, Maskovo bogatstvo poraslo je za preko 110 milijardi dolara, što je rekord za svakoga u istoriji Forbsa koji prati takve brojke.

Mask je dobio još 90 milijardi dolara 2021. godine, pošto je izbacio Bezosa sa vrha Forbsove liste najbogatijih za početak godine.

Novi član odbora Tvitera dostigao je vrhunac svog bogatstva na oko 340,4 milijarde dolara kada su akcije Tesle dostigle rekordne vrednosti u novembru 2021. godine. Mask je sada bogatiji za 115 milijardi dolara od generalnog direktora LVMH-a Bernarda Arnaulta, trećeg najbogatijeg čoveka na svetu sa neto vrednošću od 167,4 milijarde dolara.

Takođe je daleko iznad brojeva osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa (134,2 milijarde dolara) i Stiva Balmera (97 milijardi dolara).

U aprilu 2012, godine, Mask je potpisao obećanje davanja i obavezao se da će donirati većinu svog bogatstva za rešavanje nekih od najhitnijih problema društva.

Uz to, sa svojim trenutnim bogatstvom, on bi teoretski mogao da kupi sva 32 tima iz Nacionalne fudbalske lige, trenutno vredne preko 112 milijardi dolara, i još uvek ima nulu da kupi svih 30 NBA timova za oko 61 milijardu dolara, svih 30 timova iz Major lige bejzbola, po ceni od 54 milijarde dolara i svih 32 tima Nacionalne hokejaške lige na oko 26,7 milijardi dolara.

Rođeni Južnoafrikanac vredi samo oko 35 milijardi dolara manje od bruto domaćeg proizvoda njegove matične zemlje, čiji je BDP 335 milijardi dolara, kaže Svetska banka.

Neto vrednost pionira kompanije SpaceX premašuje BDP Kolumbije, Finske. Pakistan, Čilea i Portugala.

 

Mask je postao najveći akcionar Tvitera nakon što je kupio 9,2 odsto udela u kompaniji društvenih medija

Kupio je skoro 73,5 miliona akcija, pokazuje dokument podnet američkoj Komisiji za hartije od vrednosti.

To znači da suosnivač Tesle ima više od četiri puta akcija od osnivača Tvitera Džeka Dorsija, koji poseduje 2,25 odsto.

Njegov pasivni udeo u kompaniji procenjen je na do 2,9 milijardi dolara na osnovu zatvaranja akcija u petak, a procenjena cena posla bila je 2,4 milijarde dolara, prema ceni akcija 14. marta kada je kupio akcije.

Vest je navela da su akcije Tvitera porasle za više od 26 odsto u pretprodajnoj trgovini pre nego što je Volstrit otvoren u ponedeljak, što znači da njegove akcije sada vrede oko 3,6 milijardi dolara, što mu je donelo 1,2 milijarde dolara za tri nedelje.

Zapratite nas na društvenoj mreži Fejsbuk 

DnevniPuls baner

Izvor: DailyMail