Indija hoće da kupi rusku naftu uz popust

Treći najveći svetski uvoznik nafte, Indija, pregovara o velikim popustima za rusku naftu koju je spremna da kupi.

Indija traži cenu ispod 70 dolara po barelu kako bi kompenzovala probleme logistike, finansiranja i sankcija za kupovinu sirove nafte koja je sada toksična za većinu zapadnih zemalja, izvestio je Blumberg.

Od početka ruskog rata u Ukrajini, Indija, koja tradicionalno traži najniže moguće cene, povećala je kupovinu ruske sirove nafte.

Pre rata, indijske rafinerije retko su kupovale naftu iz Rusije u takvim razmerama zbog visokih troškova transporta jer nema direktnog naftovoda koji spaja dve države.

Sada je Indija, uz Kinu, jedan od retkih kupaca koji su spremni da kupuju rusku naftu i koristi tu polugu u pregovorima s Rusijom. Indija želi da Rusija snizi cenu nafte na vrednost ispod 70 dolara po barelu.

Ako se Indija i Rusija dogovore o tako velikom popustu (referentna Brent nafta na svetskom tržištu trenutno košta oko 110 dolara po barelu) državne rafinerije u Indiji mogle bi u maju da uvezu čak 15 miliona barela ruske nafte.

To je oko 10 odsto celokupnog indijskog uvoza nafte.

Premda Kina i Indija ne zaziru od ruske sirove nafte, logistika isporuke nafte iz ruskih crnomorskih i baltičkih luka u Aziju i oskudna dostupnost tankera, bankovnih garancija i osiguranja za ruske terete ograničila bi količinu nafte koju bi Azija mogla preuzeti i nadoknaditi izgubljene barele koje više ne idu u Evropu, kažu analitičari.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Bloomberg