indonezija-bombas-samoubica-aktivirao-bombu-u-policijskoj-stanici

Dve osobe su poginule, a osam ranjeno u indonežanskom gradu Bandungu u sredu kada je osumnjičeni bombaš-samoubica, islamski militant koji je kako se navodi možda bio ljut zbog novog krivičnog zakona zemlje razneo sebe u policijskoj stanici, saopštile su vlasti.

Ahmad Ramadhan, šef biroa za javno informisanje u Nacionalnoj policiji, rekao je da vlasti koordiniraju sa jedinicom za borbu protiv terorizma kako bi istražile incident u kojem su ubijeni osumnjičeni napadač i jedan policajac.

Grupa Džama Anšarut Daulah (JAD), inspirisana Islamskom državom, možda je stajala iza napada, rekao je Ibnu Suhendra iz indonezijske agencije za borbu protiv terorizma (BNPT) za Metro TV. On je rekao da je JAD izveo slične napade u Indoneziji.

Šef policije Zapadne Jave Suntana rekao je za Metro TV da vlasti istražuju plavi motocikl pronađen na licu mesta, za koji veruju da ga je koristio napadač(bombaš-samoubica). Na biciklu je bila pričvršćena poruka sa porukom kojom se odbacuje novi krivični zakon Indonezije, koji je parlament ratifikovao u utorak.

Na motoru je bila napomena da je krivični zakon nevernički proizvod, hajde da iskorenimo pripadnike zakona – rekao je Suntana.

Neki verski ekstremisti odbacuju zakone države, doživljavajući islam kao jedini legitimni autoritet, kažu analitičari.

Napadač je na lice mesta doneo dve bombe, rekao je Suntana, ali je imao vremena da detonira samo jednu.

Snimci sa lica mesta u sredu pokazuju da je na policijskoj stanici došlo do oštećenja, pri čemu su ostaci iz zgrade na zemlji i dim koji se diže iz tog područja.

Islamski militanti su poslednjih godina izvršili napade u najvećoj naciji sveta sa muslimanskom većinom, uključujući crkve, policijske stanice i mesta koja posećuju stranci.

U nastojanju da suzbije militante, Indonezija je stvorila novi strogi zakon protiv terorizma nakon samoubilačkih bombaških napada povezanih sa JAD-om.

Članovi ekstremističke grupe odgovorni su za seriju samoubilačkih napada na crkve u gradu Surabaja 2018. Te napade su počinile tri porodice, uključujući malu decu, i ubile najmanje 30 ljudi.

Godine 2021. par mladenaca iz JAD-a izveo je bombaški napad na katedralu u Makasaru, ubivši samo sebe.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji