inflacija-i-cene-energenata-dovele-do-drasticnog-skoka-cena-u-svedskoj

Inflacija i cene energenata nisu zaobišle ni Švedsku. Kao i u ostatku Evrope cene hrane u Švedskoj ove godine su skočile za 20 odsto, dok su se računi za struju više nego udvostručili, pokazuju podaci koje je objavila Agencija za zaštitu potrošača zemlje.

Izveštaj je zasnovan na istraživanju švedskog potrošačkog tržišta tokom cele godine i analizira cene hrane, energije, higijenskih potrepština, obuće i odeće.

Ovi podaci, zajedno sa potrošačkim standardima koje je odobrila vlada te zemlje, koriste se za određivanje prosečnog nivoa prihoda koji zahteva socijalnu pomoć.

Ove godine, mesečna potrošačka korpa za jednu odraslu osobu procenjena je na 3.400 kruna (363 dolara). Za porodicu od dvoje odraslih i dvoje školaraca ova cifra iznosi 10.700 kruna (1.142 dolara) i zasniva se na četvoronedeljnom planu ishrane koji preporučuju švedski stručnjaci za ishranu.

U našim proračunima uzimamo u obzir samo osnovne potrebe, a ne neku luksuznu potrošnju – rekla je menadžerka Švedske potrošačke agencije Kristina Difs.

Ona je napomenula da je obično povećanje godišnjih troškova beznačajno, dok smo ove godine „videli da brojke brzo gube na važnosti“.

Agencija je zabeležila posebno dramatičnu promenu u Švedskoj, koju je izazvala inflacija, cene hrane i energenata.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Denvni Puls/Mediji