spanska-obalska-straza-pronalazi-slepe-putnike

Španska obalska straža već je navikla da pronalazi slepe putnike. Tri slepa putnika pronađena su na lopatici brodskog kormila nakon što je završio 11-dnevno putovanje iz Nigerije, saopštile su španske vlasti.

Na fotografiji koju je podelila španska obalska straža, uočivši slepe putnike, videli su trojicu muškaraca kako sede na lopatici kormila naftnog tankera, a stopala su im udaljena manje od metar od vode.

Slepi putnici su prevezeni u bolnicu na odredištu tankera na Gran Kanariji jer su patili od umerene dehidracije.

Nejasno je da li su ceo put proveli sedeći na kormilu.

Althini II pod malteškom zastavom stigao je u Las Palmas, na Gran Kanariji, iz nigerijskog glavnog grada Lagosa, put od više od 2.700 nautičkih milja, prema podacima koje su prikupili veb-sajtovi za praćenje pomorstva.

Muškarce su videli lekari na doku gde su pronađeni i ubrzo su prebačeni u bolnicu, javila je španska novinska agencija EFE.

Ovo nije prvi put da su slepi putnici pronađeni na kormilima, koja su velika peraja nalik oštrici koja se nalaze ispod brodova i koriste se za upravljanje.

Četrnaestogodišnji dečak koji je takođe putovao od Lagosa do Gran Kanarije 2020. rekao je listu El Pais da je proveo čitavih 15 dana putovanja na kormilu ogromne cisterne za gorivo. On je hospitalizovan po dolasku, nakon što je preživeo na slanoj vodi i naizmenično spavao u rupi iznad kormila sa ostalim muškarcima sa kojima je putovao.

Bili smo veoma slabi. Nisam ni zamišljao da može biti ovako teško. – rekao je.

U drugom incidentu iste godine, četvorica muškaraca pronađena su na kormilu norveškog naftnog tankera Champion Pula, nakon što je otputovao iz Lagosa u Las Palmas. Izveštaji su tada govorili da su se muškarci sakrili u prostoriji iza kormila tokom 10 dana na moru.

Broj migranata koji čamcima prelaze iz zapadne Afrike do Kanarskih ostrva koji pripadaju Španiji značajno je porastao poslednjih godina.

Ovakva putovanja su duga, opasna i smrtonosna.

U 2021, Međunarodna organizacija UN-a za migracije (IOM) zabeležila je 1.532 smrtna slučaja na toj ruti.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji