Iran ne prestaje sa protestima zbog cena hrane(VIDEO)

Najmanje četvoro ljudi poginulo je, prema nezvaničnim informacijama, na protestima širom Irana zbog smanjenja državnih subvencija za hranu, koji su prerasli u političke sa zahtevima demonstranata za promenu vlasti.

Demonstranti traže od lidera da odu sa vlasti.

Protesti su počeli u nekim gradovima prošle nedelje, a izazvani su odlukom vlade o smanjenju subvencija što je izazvalo povećanje cena u Iranu za 300 odsto za razne osnovne namirnice na bazi brašna.

Vlada je, takođe, podigla cene jestivog ulja i mlečnih proizvoda u zemlji u kojoj skoro polovina od 85 miliona stanovnika živi ispod granice siromaštva, pokazali su zvanični podaci.

Naučni dokazi stari 50 godina o postojanju Jetija

Demonstranti su sada proširili listu zahteva, tražeći veće političke slobode, kraj Islamske republike i pad njenih lidera, navode očevici i komentatori na društvenim mrežama, na nekim video snimcima na internetu vide se zapaljene slike vrhovnog vođe Alija Hamneja, dok se istovremeno traži povratak Reze Pahlavija, prognanog sina svrgnutog šaha Irana.

Protesti su se održali u pokrajinama Ardabil, Kuzestan, Lorestan i Razavi Horasan. Danas je bilo protestnih skupova u najmanje 40 gradova širom Irana, uključujući i u Kučaneru, na granici sa Turkmenistanom.

Državna novinska agencija IRNA je u petak navela da su neke prodavnice zapaljene u pojedinim gradovima, zbog čega je policija hapsila „provokatore“.

Poluzvanična novinska agencija ILNA je u petak objavila da je jedan demonstrant ubijen u gradu Deufzl, ali video snimci na Tviteru pokazuju da je najmanje četvoro demonstranata stradalo od bezbednosnih snaga.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters