Iran uhapsio osobu koja je navodno planirala zaveru sa francuskim špijunima

Iranske vlasti uhapsile su osobu optuženu za vezu sa dvojicom francuskih državljana koji se drže pod optužbom za špijunažu, javila je državna televizija u četvrtak.

U izveštaju se navodi da je osumnjičeni marksista koji je posetio dvojicu navodnih francuskih špijuna pre 1. maja Međunarodnog dana radnika, kao deo zavere da se „stvori nemir među radnicima“.

Nije otkriven pol osumnjičenog, ali se navodi da su tu osobu uhapsile obaveštajne službe dok je pokušavala da napusti zemlju preko provincije Zapadni Azerbejdžan.

Televizija je takođe rekla da je optuženi imao zadatak da okupi radnike i nastavnike za ulične proteste.

Iran je u maju potvrdio da je uhapsio dvoje francuskih državljana, Sesil Koler (37) i Žaka Parisa (69), rekavši da su se sastali sa nastavnicima koji protestuju, da su učestvovali u antivladinom skupu i da su organizovali protest kako bi izazvali nemire u Iranu.

Francuska je njih dvoje identifikovala kao službenicu sindikata nastavnika i njenog partnera koji su bili na odmoru u Iranu.

Nastavnici su poslednjih nedelja održali nekoliko štrajkova i protesta u gradovima širom Irana, napuštajući svoje učionice da traže bolje plate i uslove rada.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP