Meta, Gugl i ostali velikani postigli dogovor sa EU: Imaju 6 meseci

Tehnološki giganti: Meta, Alfabetov Gugl, Tviter i Majkrosoft dogovorili su se danas da krenu u jaču borbu protiv dezinformacija. Oni će to činiti u skladu sa ažuriranim kodeksom koji je donela Evropska unija, koja je spremna i da kazni one kompanije koje ne ispoštuju kodeks.

Više od 30 potpisnik, uključujući i reklamne agencije, obavezalo se na ažurirani Kodeks prakse o dezinformacijama, saopštila je Evropska komisija.

Potpisnici se slažu da učine više u borbi protiv „dubokih falsifikata“ (deep fakes), lažnih naloga i političkog oglašavanja, dok napoštovanje može dovesti do kazni do 6 odsto globalnog prometa kompanije, rekao je čelnik EU, potvrđujući prošlonedeljno pisanje Rojtersa.

Među kompanijama su i Tik Tok, Amazon, Tvič (Twitch), i sve one imaju 6 meseci da se usaglase sa obećanjem i moraće da prezentuju svoje rezultate početkom naredne godine.

Ovaj novi kodeks je svedočanstvo da je Evropa naučila lekcije i da više nismo naivni – rekla je potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova na konferenciji za medije.

Ona je izjavila i da su situacija u Ukrajini, pandemija kovida i izlazak Velike Britanije iz EU istu pogurali da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjima.

Sankcije za kršenje ovog dogovora mogu biti i zabrana rada u Evropi, rekao je Tijeri Breton.

Ako postoji kršenje pravila, možemo razmišljati i o zaustavljanju njihovog pristupa našem prostoru informacija, rekao je on na konferenciji za novinare.

Kritičari kao što je Udruženje komercijalnih televizija i usluga na zahtev u Evropi (ACT) rekli su da postoje ozbiljni nedostaci u revidiranom kodeksu.

Revizija ne nudi konkretne obaveze za ograničavanje „nedozvoljenog manipulativnog ponašanja“.

Obaveze ne idu dalje od opšte izjave da se poštuje zakon koji je očigledan i ne zahteva kodeks.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji