SZO razmatra izveštaje da se majmunske boginje prenose seksualnim putem

Svetska zdravstvena organizacija SZO razmatra izveštaje da je virus majmunskih boginja prisutan u spermi pacijenata, istražujući mogućnost da se ova bolest prenosi seksualnim putem, rekao je zvaničnik SZO u sredu.

Mnogi slučajevi u trenutnoj epidemiji majmunskih boginja, uglavnom usredsređeni na Evropu, su među seksualnim partnerima koji su imali bliski kontakt, a agencija je ponovila da se virus uglavnom prenosi bliskim međuljudskim kontaktom.

Poslednjih dana, naučnici kažu da su otkrili virusnu DNK u spermi nekoliko pacijenata obolelih od majmunskih boginja u Italiji i Nemačkoj, uključujući laboratorijski testiran uzorak koji sugeriše da je virus pronađen u spermi jednog pacijenta sposoban da zarazi drugu osobu i replicira.

Ketrin Smolvud, menadžer za slučaj majmunskih boginja u SZO/Evropa, rekla je da nije poznato da li nedavni izveštaji znače da se virus majmunskih boginja prenosi seksualnim putem, tako da se to još uvek razmatra.

Ovo je možda nešto čega ranije nismo bili svesni u vezi ove bolesti – rekla je ona na brifingu za novinare.

Zaista moramo da se fokusiramo na najčešći način prenosa i jasno vidimo da je to povezano sa kontaktom kože na kožu.

Više od 1.300 slučajeva virusne bolesti prijavljeno je u oko 30 zemalja od početka maja. Većina slučajeva je prijavljena kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima.

Epidemija je izazvala zabrinutost jer se virus retko viđa van Afrike, gde je endemičan, a većina slučajeva u Evropi nije povezana sa putovanjem na taj kontinent.

Kako se epidemija širi, SZO je preporučila ciljanu vakcinaciju bliskih kontakata, uključujući zdravstvene radnike, ali je upozorila da se već žuri sa skladištenjem vakcina.

Još jednom, pristup ‘ja sam prvi’ mogao bi da dovede do štetnih posledica na putu – rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Preklinjem vlade da se pozabave majmunskim boginjama bez ponavljanja grešaka pandemije – i držeći pravičnost u srcu svega što radimo.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters