SZO: Majmunskih boginja ima u Evropi

Evropa ostaje u „epicentru“ globalne epidemije majmunskih boginja, saopštila je u sredu evropska regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije.

Postoji 25 zemalja u regionu koje su prijavile više od 1.500 slučajeva, 85 posto od ukupnog broja, rekli su oni.

„Veličina ove epidemije predstavlja pravi rizik; što duže virus cirkuliše, to će više proširiti svoj domet, a jače će uporište bolesti dobiti u neendemskim zemljama“, rekao je regionalni direktor za Evropu Hans Kluge.

On je pozvao pacijente sa sumnjivim ili potvrđenim slučajevima da budu izolovani dok se njihovi simptomi ne reše.

Većina pacijenata obolelih od majmunskih boginja bila je među homoseksualcima, a mnogi od njih, iako ne svi, prevalili su više seksualnih partnera, dodao je.

Kluge je pozvao da se ne stigmatizuje određena populacija, rekavši da virus nije „vezan ni za jednu specifičnu grupu“.

Takođe je naglasio da postoje „ograničene količine vakcina i antivirusnih lekova za majmunske boginje i ograničeni podaci o njihovoj upotrebi“.

„Masovna vakcinacija se ne preporučuje niti je potrebna u ovom trenutku“, rekao je Kluge, pozivajući zemlje da ne koriste pristup „prvi ja“.

 Preklinjem vlade da se pozabave majmunskim boginjama bez ponavljanja grešaka pandemije – i da pravičnost bude u središtu svega što radimo – dodao je.

To je izjavio nakon što je Evropska unija objavila da će kupiti 110.000 doza vakcine protiv majmunskih boginja.

Svetska zdravstvena organizacija nazvala je globalnu epidemiju „neobičnom i zabrinjavajućom“. Oni će sledeće sedmice odlučiti da li će epidemiju proglasiti globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Bloomberg