iran-uspesno-testirao-balisticku-raketu

Iran je u četvrtak uspešno testirao balističku raketu sa potencijalnim dometom od 2.000 kilometara, javili su državni mediji, dva dana nakon što je šef izraelskih oružanih snaga izneo izglede za „akciju“ protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, kaže da je njegovo oružje sposobno da dosegne baze najvećih neprijatelja Izraela i Sjedinjenih Država u regionu.

Uprkos protivljenju SAD i Evrope, Islamska Republika je rekla da će dalje razvijati svoj „odbrambeni“ raketni program.

Naša poruka iranskim neprijateljima je da ćemo braniti zemlju i njena dostignuća. Naša poruka našim prijateljima je da želimo da pomognemo regionalnoj stabilnosti – rekao je iranski ministar odbrane Mohamedreza Aštijani.

Državna televizija je emitovala nekoliko sekundi snimaka kako je rekla da je lansiranje unapređene verzije iranske balističke rakete Khoramšahr 4 sa dometom od 2.000 km i koja može da nosi bojevu glavu od 1.500 kg.

Pročitajte još:

Državna novinska agencija IRNA je saopštila da je projektil na tečno gorivo nazvan „Kheibar„, što je referenca na jevrejski zamak koji su preplavili muslimanski ratnici u ranim danima islama.

„Izuzetne karakteristike rakete Kheibar domaće proizvodnje uključuju brzu pripremu i vreme lansiranja, što je čini taktičkim oružjem pored strateškog“, navodi se i izveštaju.

Izrael, koji Islamska Republika ne priznaje, vidi Iran kao egzistencijalnu pretnju.

Iran kaže da su njegove balističke rakete važna sila odvraćanja i odmazde protiv Sjedinjenih Država, Izraela i drugih potencijalnih regionalnih protivnika.

Portparol izraelske vojske rekao je da vojska ne komentariše takve stvari.

U utorak je visoki izraelski general raspravljao o mogućoj vojnoj akciji protiv Irana, pošto su napori šest svetskih sila da ožive nuklearni sporazum Teherana iz 2015. u zastoju od prošlog septembra, usred sve većeg straha Zapada od ubrzanog nuklearnog napredovanja Teherana.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji