Iran vrši razmenu sa saveznicima preko Maldiva do Venecuele

Tanker u vlasništvu Venecuele u martu je otplovio do udaljenog mesta u Indijskom okeanu i susreo se sa plovilom pod iranskom zastavom, preuzeo teret iranskog kondenzata i otplovio kući, prema službama za praćenje i otpremnim dokumentima.

Transfer sa broda na brod sa Maldiva bila je najnovija taktika dve zemlje da zadrže protok svoje nafte na tržišta uprkos američkim sankcijama.

Proširena energetska saradnja između nacija pomaže Venecueli da dobije zalihe za preradu svoje ekstra teške nafte i poveća izvoz.

Dva iranska veoma velika transportera sirove nafte (VLCC) bila su u vodama Venecuele ispuštajući uvezeni kondenzat i naftu za državnu naftnu kompaniju PDVSA ovog meseca, dok se iranski ministar nafte Džavad Ođi sastao u Karakasu sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom.

Šef ruske diplomatije: Stav Zapada drzak i nevaspitan

Od 2020. Iran takođe pomaže svom južnoameričkom savezniku slanjem benzina i opreme za popravku trošnih rafinerija PDVSA. Jedno postrojenje se ponovo pokreće ovog meseca nakon dužeg remonta.

Tanker Maksimo Gorki u vlasništvu Venecuele, kojim upravlja pomorska podružnica PDVSA PDV Marina, jedini je supertanker koji je južnoameričkoj naciji ostao nakon što je 2020. godine izgubila tri od PetroChina Co u sklopu spora oko duga.

Tanker se uglavnom koristi za transport PDVSA-ine nafte između domaćih luka, ali je prevozio i naftu u Aziju od kada je Vašington uveo sankcije venecuelanskoj nafti 2019.

Početkom ove godine PDV Marina je morala da pošalje zamenu u Kinu da spase Maksima Gorkog, koji je nedeljama bio nasukan zbog mehaničkih problema.

U martu je tanker završio sa prenošenjem tereta venecuelanske teške sirove nafte u Južno kinesko more, navodi TankerTrackers.com, servis za praćenje koji je koristio satelitske slike za identifikaciju plovila.

Putin: „Krivicu za globalne posledice sankcija snosi Zapad“

Danima kasnije, Makimo Gorki je utovario iranski kondenzat, takođe putem transfera brod-brod (STS) 37 nautičkih milja od Maldiva, sa VLCC Huge, plovila National Iranian Tanker Co (NITC), navodi TankerTrackers.com.

STS razmena na Maldivima bila je nova za Venecuelu, ali Iran je izvršio najmanje jednu prethodnu razmenu u vodama u blizini arhipelaga, prema United Against Nuclear Iranu (UANI), zagovaračkoj grupi koja prati saobraćaj tankera koji se odnosi na Iran.

Dok je Maksimo Gorki išao ka Venecueli, Iran je mogao da pošalje NITC tanker da ga dočeka u blizini Maldiva  –  rekla je Kler Jungman, šef osoblja UANI.

Lokacija je strateški pogodna za Iran, iranskim tankerima je potrebno otprilike pet dana da stignu od Hor Fakana do Malea, glavnog grada Maldiva.

Supertanker je prošle nedelje pristao u Venecueli i ispustio deo svog tereta iranskog kondenzata od 2 miliona barela.

Usledilo je danima dolazak iranskih brodova Dino I i Deria, koji su dovezli iransku tešku naftu i kondenzat, deo sporazuma o razmeni koji su prošle godine potpisale naftne kompanije dve države.

Očekuje se da će ovog meseca biti uvezeno najmanje još 2 miliona barela nafte i još milion barela kondenzata.

PDVSA planira da u zamenu pošalje tešku sirovu naftu i mazut iranskoj National Iranian Oil Co., rekao je izvor uključen u raspoređivanje tereta.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters