italija-zabranjuje-meso-uzgojeno-u-laboratoriji

Italija će najverovatnije uvesti zakon sa kojim bi zabranila meso uzgojeno u laboratoriji kao i druge vrste sintetičke hrane, italijanska vlada želi da naglasi svoje prehrambeno nasleđe i tradiciju.

Ako predlozi prođu, kršenje zabrane dovelo bi do kazne do 60.000 evra, ako bi se koristilo sintetičko meso uzgojeno u laboratoriji.

Frančesko Lolobriđida, koji vodi rebrendirano ministarstvo za poljoprivredu i prehrambeni suverenitet, govorio je o važnosti italijanske prehrambene tradicije.

Lobi farmera pohvalio je ovaj potez.

Ali to je bio udarac za neke grupe koje se zalažu za zaštitu životinja, koje su istakle da je meso proizvedeno u laboratoriji idealno rešenje u njihovoj borbi za zaštitu životne sredine od emisije ugljenika i bezbednost hrane.

Globalisti guraju meso iz laboratorija – Da li će to izazvati rak kod ljudi?!

Koldireti i drugi poljoprivredni lobiji prikupili su pola miliona potpisa poslednjih meseci pozivajući na zaštitu „prirodne hrane protiv sintetičke hrane“, a među onima koji su potpisali je i premijerka Đorđa Meloni.

„Mogli smo samo da proslavimo sa našim poljoprivrednicima meru koja naše farmere stavlja u avangardu, ne samo po pitanju odbrane izvrsnosti… već i u odbrani potrošača“, rekla je ona na „fleš mobu“ koji je organizovao Koldireti ispred svoje kancelarije u Rim.

Predloženi zakon je teško došao nakon niza vladinih uredbi o zabrani upotrebe brašna dobijenog od insekata kao što su cvrčci i skakavci u pici ili testenini.

Ministri su naveli cenjenu mediteransku ishranu Italije kao motivaciju za obe mere.

Lolobriđida koji dolazi iz iste stranke Braća Italije kao premijerka, rekao je: „Laboratorijski proizvodi ne garantuju kvalitet, dobrobit i zaštitu italijanske kulture i tradicije hrane i vina“.

Predlozi, koje su ministri odobrili u utorak, nastoje da se zabrani sintetička hrana proizvedena iz životinjskih ćelija bez ubijanja životinje, a odnosiće se i na ribu proizvedenu u laboratoriji i sintetičko mleko.

Prošlog novembra, američka administracija za hranu i lekove (FDA) je nakon „pažljive procene“ odobrila piletinu kultivisanu ćelijama za ljudsku ishranu. Singapur je 2020. dao regulatorno odobrenje za laboratorijski uzgojeno pileće meso koje će se koristiti.

Do sada nije bilo odobrenje u Evropskoj uniji, ali Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je jasno stavila do znanja da bi se poljoprivreda zasnovana na ćelijama, kao što je uzgajano meso, „mogla smatrati obećavajućim i inovativnim rešenjem… za zdravo i ekološki prijateljski sistemi ishrane“.

Komentatori su istakli da Italija neće moći da se suprotstavi prodaji sintetičkog mesa proizvedenog u EU kada dobije odobrenje EU, zbog slobodnog kretanja roba i usluga.

Međunarodna organizacija za zaštitu životinja (Oipa) naglasila je da meso proizvedeno u laboratoriji, iako dolazi iz životinjskih ćelija, predstavlja „etičku alternativu“ koja ne šteti dobrobiti životinja, održivosti životne sredine ili bezbednosti hrane.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji