Italijan ubio Nigerijca na sred ulice

Italijan kojeg je uhapsila policija ubio je nigerijskog prodavca čiju su brutalnu smrt od prebijanja na prometnoj gradskoj ulici snimili posmatrači bez ikakvog očiglednog pokušaja da fizički intervenišu.

Video snimci napada naveliko su kružili italijanskim novinskim sajtovima i platformama društvenih medija, izazivajući gnev dok Italija ulazi u parlamentarnu predizbornu kampanju u kojoj je desničarska koalicija već postavila pitanje imigracije.

Ubistvo Alike Ogorčukvua je zastrašujuće – napisao je Enriko Leta, šef levičarske Demokratske partije na Tviteru, navodeći ime prodavca koji je umro u petak.

Nečuvena žestina. Široko rasprostranjena ravnodušnost. Ne može biti opravdanja.

Ogorčukvu, 39, prodavao je robu u petak u podne u glavnoj ulici Čivitanova Marke, gradića na plaži na obali Jadranskog mora, kada je napadač zgrabio štaku kojom je prodavac hodao i udario ga, navodi policija.

Na snimku se vidi kako Italijan svaljuje žrtvu na trotoar dok je žrtva pokušavala da se odbrani, na kraju savladavajući Ogorčukvua težinom njegovog tela.

Šef policije Mateo Lukoni rekao je za italijanski novinski kanal Sky TG24 da su posmatrači pozvali policiju, koja je reagovala na lice mesta nakon što je osumnjičeni pobegao i pokušali su da pruži pomoć žrtvi.

Nije jasno da li je preminuo na licu mesta.

Policija je koristila ulične kamere da prati kretanje napadača i privela muškarca identifikovanog kao Filipo Klaudio Đuzepe Feraco (32).

Ferlaco je držan pod sumnjom za ubistvo i krađu, a žrtvi je navodno uzeo telefon kada je pobegao.

Lukoni je za Sky TG24 rekao da je napadač napao nakon što je prodavac „uporno tražio“ sitniš. Policija je ispitivala svedoke i uzela u dokaze video snimke napada. Oni su rekli da osumnjičeni nije davao izjave.

Ogorčukvu, koji je bio oženjen i ima dvoje dece, pribegao je prodaji robe na ulici nakon što ga je udario automobil i izgubio posao kao radnik zbog povreda koju je zadobio, rekao je Danijel Amanza, koji vodi udruženje ACSIM za migrante u Provincija Macerata u regionu Marke.

Amanza je rekao da je zbog nesreće šepao i da su mu bile potrebne štake.

Amanza je dao drugačiju verziju onoga što je prethodilo napadu, rekavši da je napadač pobesneo kada je Ogorčukvu rekao čovekovoj saputnici da je lepa.

Ovaj kompliment ga je ubio – rekao je Amanza.

Tragična činjenica je da je u blizini bilo mnogo ljudi. Snimali su, govoreći „Stani“ ali niko se nije pomerio da ih razdvoji – rekao je Amanza.

Macerata je bila mesto pucnjave 2018. na afričke migrante u kojoj je povređeno šestoro ljudi. Luka Traini (31) osuđen je na 12 godina zatvora zbog pucnjave, za koju je najviši italijanski sud potvrdio da je kvalifikovan kao zločin iz mržnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP