Papa Franja se umorio od putovanja: „Možete da promenite papu"

Papa Franja je u subotu priznao da više ne može da putuje kao nekada zbog zategnutih ligamenata kolena, rekavši da je njegovo jednonedeljno hodočašće u Kanadi „mali test“ koji je pokazao da treba da uspori i jednog dana se možda povuče.

Obraćajući se novinarima dok je putovao nazad u Vatikan iz severnog Nunavuta, 85-godišnji papa je naglasio da nije razmišljao o podnošenju ostavke, ali je rekao da su „sve opcije otvorene“ i da nema ništa loše u tome da papa odstupi.

Nije čudno. To nije katastrofa. Možete promeniti papu – rekao je on dok je sedeo u invalidskim kolicima u avionu tokom 45-minutne konferencije za novinare.

Papa je rekao da, iako do sada nije razmišljao o ostavci, shvata da mora barem da uspori.

Mislim da u mojim godinama i sa ovim ograničenjima, moram da štedim (svoju energiju) da bih mogao da služim crkvi, ili naprotiv, da razmišljam o mogućnosti da se povučem – rekao je on.

Papa Franja je bio zatrpan pitanjima o budućnosti svog pontifikata nakon prvog putovanja na kojem je koristio invalidska kolica, hodalicu i štap da se kreće, oštro ograničavajući svoj program i sposobnost.

Ranije ove godine je istegnuo ligamente desnog kolena, a nastavak terapije laserom i magnetom primorao ga je da otkaže putovanje u Afriku koje je bilo zakazano za prvu nedelju jula.

Putovanje u Kanadu je bilo teško i sadržalo je nekoliko trenutaka u kojima je papa bio očigledno u bolovima dok je manevrisao da ustaje i spušta na stolicu.

Na kraju svoje šestodnevne turneje, izgledao je dobro raspoložen i energičan, uprkos dugom danu putujući na ivicu Arktika u petak kako bi se ponovo izvinio domorodačkim narodima za nepravdu koju su pretrpeli u kanadskim školama koje je vodila katolička crkva.

Papa je odbacio operaciju kolena, rekavši da to neće nužno pomoći i napominjući da „još uvek postoje tragovi“ posledica podvrgavanja više od šest sati anestezije u julu 2021. kako bi mu se uklonilo 33 centimetra debelog creva. .

Pokušaću da nastavim da putujem i da budem blizu ljudi jer mislim da je to način pružanja usluga, biti blizu. Ali više od ovoga, ne mogu da kažem – rekao je u subotu.

Inače papa Franja je potvrdio da se nada da će sredinom septembra otputovati u Kazahstan na međuversku konferenciju gde bi se mogao sastati sa ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji