Izrael vazdušnim napadima odgovorio na granatiranje iz pojasa Gaze

Palestinski mediji preneli su da su izraelski udari pali na poljoprivredno zemljište u Gazi, ali izraelska vojska kaže da su gađali lokacije Hamasa.

Izraelska vojska saopštila je danas da je počela da gađa ciljeve u pojasu Gaze kao odgovor na lansiranje projektila sa tog područja.

Vojska izvodi udare u Pojasu Gaze kao odgovor na raketu ispaljenu noćas u pravcu oblasti Aškelon – napisao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Avičaj Edri na Tviteru.

Ranije danas pres služba izraelske vojske saopštila je da je izraelski sistem protivvazdušne odbrane presreo raketu ispaljenu na izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze.

Dok palestinski mediji navode da su izraelski udari pali na poljoprivredno zemljište u Gazi u subotu, ali je izraelska vojska rekla da su gađana vojna mesta koja pripadaju Hamasu, palestinskoj grupi koja vlada enklavom.

Prethodno se u okolini grada Aškelona i oblastima na granici sa pojasom Gaze oglasio signal upozorenja o mogućem raketnom napadu.

Vazdušni napad dolazi dan nakon što je Izrael pokrenuo vojne napade na Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali u kojima su tri Palestinca ubijena, a 10 ranjeno.

Takođe u petak, izraelski balon za posmatranje srušio se i pao u severnom pojasu Gaze.

Prema palestinskom ministarstvu zdravlja, izraelske snage su ove godine ubile više od 60 Palestinaca, od kojih mnogi u racijama. Niz palestinskih napada od marta takođe je ubio 19 ljudi u Izraelu.

Mirovni pregovori, uz posredovanje SAD, čiji je cilj uspostavljanje palestinske države u istočnom Jerusalimu, Zapadnoj obali i Gazi, propali su 2014. i nema znakova za njihovo oživljavanje.

Očekuje se da će se američki predsednik Džo Bajden sastati sa izraelskim i palestinskim liderima tokom posete regionu u julu.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Al Jazeera