Izraelske trupe srušile kuću Palestinca

Izraelske trupe su u subotu srušile kuću Palestinca koji je pre pet meseci ubio jevrejskog studenta bogoslovije u zasedi na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je vojska.

Rušenje se dogodilo rano ujutro u subotu u selu Silat al-Khartieh, a vojnici su mahali čekićima kako bi razbili zidove i postavili eksploziv. Stanovnici su bacali kamenje i zapaljive bombe na vojnike koji su ispalili bojeve metke, saopštila je vojska. Palestinski lekari su rekli da su tri Palestinca povređena od vatrenog oružja, a jedan od udisanja suzavca.

Grupe za ljudska prava osudile su takva rušenja kao kolektivnu kaznu, a vojska je tu praksu suspendovala na nekoliko godina, počevši od 2005. godine, nakon što je zaključila da ne služi kao efikasno sredstvo odvraćanja.

Čeličana Azovstalj: Sa belom zastavom izašla je grupa civila i vojnika

Vojska je nastavila sa rušenjima pre nekoliko godina i sada ih rutinski sprovodi kao odgovor na napade u kojima Palestinci ubijaju Izraelce.

U najnovijem napadu, dvojica Palestinaca sa Zapadne obale ubili su trojicu Izraelaca i ranili četvoricu u masovnom ubodu nožem u ultraortodoksnom jevrejskom gradu Elad u centralnom Izraelu u četvrtak. Od subote su osumnjičeni napadači, dvojica mladića iz grada Dženin, ostali na slobodi.

Zvaničnici upoznati sa istragom rekli su da su napadači stigli u Elad u vozilu kojim je upravljala jedna od žrtava i potom ga ubili. Najmanje jedan napadač je takođe koristio sekiru, tvrde zvaničnici koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o detaljima sa medijima.

Skoro 30 Palestinaca je poginulo u nasilju, od kojih je većina izvela napade ili bila uključena u sukobe sa izraelskim snagama na Zapadnoj obali. Ali jedna nenaoružana žena i dva očigledna posmatrača takođe su među ubijenima, a grupe za ljudska prava kažu da Izrael često koristi prekomernu silu.

Hamas, islamska militantna grupa koja vlada u Pojasu Gaze, preuzela je odgovornost za jedan od napada u kojima su dvojica napadača ubila radnika obezbeđenja na ulazu u naselje na Zapadnoj obali prošle nedelje.

Neke izraelske medijske ličnosti su predložile da Izrael odgovori tako što će gađati Jehije Sinvara, najvišeg lidera Hamasa u Gazi. U subotu je naoružano krilo grupe upozorilo Izrael na „neviđen odgovor“ ako Sinvar bude povređen. Hamas i Izrael su vodili četiri rata i desetine kraćih rundi prekograničnih okršaja od 2008. godine.

Konflikt koji je u toku odvija se u pozadini izraelske okupacije Zapadne obale i drugih zemalja koje Palestinci traže državu, koja je sada u svojoj 55. godini.

Ozbiljni mirovni pregovori su propali pre više od jedne decenije, dok se proširenje izraelskih naselja na okupiranim zemljama nastavlja nesmetano.

Ranije ove nedelje, Vrhovni sud Izraela potvrdio je nalog o proterivanju kojim bi najmanje 1.000 Palestinaca trebalo da napusti ovo područje na jugu Zapadne obale gde, kako kažu, žive decenijama. Vojska je to područje proglasila za ratnu zonu ranih 80-ih.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AP