Imućni Amerikanci kupuju dvojna državljanstav kao "plan B" za svoje porodice

Broj bogatih Amerikanaca koji se prijavljuju za državljanstvo ili boravak u stranim zemljama naglo je porastao u poslednje tri godine dok američki milijarderi, tehnološki preduzetnici i poznate ličnosti pokušavaju da stvore „plan B“ za svoje porodice, rekli su za Insajder više firmi za investicionu migraciju.

Više od deset zemalja nudi takozvane „zlatne pasoše“ i vize koje omogućavaju bogatim strancima da dobiju državljanstvo ili boravak u zamenu za ulaganje u zemlju. Najskuplji programi se kreću od 1,1 miliona dolara na Malti do 9,5 miliona dolara u Austriji, prema Forbsu.

Da li će Dan Pobede biti „Sudnji Dan“?!

„Smatramo ove programe kao polisu osiguranja“, rekao je Ezedin Sojlman, upravljački partner u Latitude Residency & Citizenship.

Prišli su nam neki milijarderi i pitali koje je najbolje mesto za život ako dođe do klimatske katastrofe, ili ako dođe do još jedne oluje, ili još jedne globalne pandemije.

Latitude, kompanija koja vodi bogate investitore širom sveta kroz proces prijavljivanja, kaže da su se upiti u SAD povećali za 300% između 2019. i 2021. Henley & Partners, jedan od najvećih svetskih brokera za državljanstvo, rekao je da je prodaja američkim državljanima porasla za 327% između 2019. i 2020. i dodatnih 10% u 2021.

Prema Dominiku Voleku, šefu privatnih klijenata kompanije Henley & Partners, trenutno postoje „četiri K“ koja pokreću industriju građanstva investitora: KOVID-19, klimatske promene, kriptovalute i konflikti.

Nedavni porast broja američkih kandidata počeo je tokom Trampove administracije i eskalirao je tokom pandemije, dodao je on.

U veoma strogim izolacijama postojala je tačka u kojoj ako imate samo američki pasoš, ne biste mogli da uđete u Evropu – rekao je Volek za Insajder.

Mislim da je to navelo mnoge osobe sa izuzetno visokom neto vrednošću da shvate da su potencijalno malo krhkiji nego što su mislili.

Reaz Džafri, izvršni direktor kompanije Dasein Advisors, rekao je da je primio više američkih upita u poslednje tri godine nego u prethodnih 20 godina zajedno. Rekao je da njegovi klijenti iz SAD često rade u tehnici, nekretninama ili kriptovalutama i vrede između 50 miliona i 20 milijardi dolara.

Jedna stvar koja im je svima zajednička: duboko ukorenjeni strah za budućnost američkog društva, rekao je on.

Od osnivača tehnologije zabrinutog zbog porasta azijsko-američkih zločina iz mržnje do mladih veb preduzetnika koji žele da izbegnu povećanje poreza, Džafri je rekao da bogati klijenti širom političkog spektra planiraju najgore.

Svi smo preživeli protekle dve i po godine – rekao je Džafri.

Sve nas je to samo podsetilo koliko smo ranjivi i slabi, a ljudi koji imaju sredstva prihvataju da će se to ponoviti i ne žele da budu uhvaćeni nespremni.

Neidentifikovana letelica gađala naftna polja u Siriji

Portugal je sledeća Kalifornija

Dve kompanije koje je Insajder intervjuisao rekle su da je petogodišnja boravišna dozvola Portugala, koja omogućava putovanje bez viza u 26 zemalja Evropske unije, najtraženiji program među američkim investitorima.

Portugalska „zlatna viza“ zahteva minimalno ulaganje od nešto više od 200.000 dolara i prosečan boravak u Portugalu sedam dana godišnje. Kada dozvola istekne, stanovnici mogu da podnesu zahtev za državljanstvo sa punim radnim vremenom, što može potrajati dodatne tri godine.

Portugal je sledeća Kalifornija – rekao je Solejman.

Imate ogroman talenat koji ide tamo, ogromno bogatstvo ide tamo.

Ultra bogati Amerikanci žele da puste korene u Evropi kao „nasledni plan“ za svoju decu i unuke, dodao je on.

Mnogi od njih su ili razočarani onim što se dešava u SAD ili ne vide prilike koje su nekada videli u SAD.

Međutim, mnogi koji primaju zlatne pasoše na kraju se ne sele, a neki ih retko posećuju, kako je prošle godine otkrila istraga Gardijana o programu državljanstva Malte.

Vrlo malo naših klijenata se zaista seli – rekao je Volek iz Henley & Partners.

Većina naših klijenata samo želi dostupnu opciju.

Do porasta broja Amerikanaca koji traže zlatne pasoše dolazi usled strahovanja da su programi stvorili rupe za ulazak u EU „sumnjivim pojedincima“ i „prljavim novcem“.

Peter Spiro, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Templ i stručnjak za dvojno državljanstvo, rekao je za Insajder da velike kompanije poput Henley & Partners imaju „ozbiljan interes“ da provere svoje kandidate.

Oni zarađuju mnogo novca na tome i žele da nastave da zarađuju mnogo novca na tome – rekao je on. Dakle, oni imaju podsticaj da element due diligence bude stvaran. Imam osećaj da su uradili prilično dobar posao.

Volek je za Insajder rekao da zbog nedostatka regulative u industriji, postoje neke manje firme za migraciju investitora koje ne proveravaju odgovarajuće kandidate.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Business Insider