...
Da li će Dan Pobede biti "Sudnji Dan"?!

Zapad očekuje od Putina da 9. maja konačno objavi rat. Da li će se to stvarno desiti ne zavisi samo od Putina već i od zapadnih lidera koji šalju Ukrajini naoružanje?

Proslava Dana Pobede u Rusiji se događa u trenutku sve snažnijih sankcija Zapada zbog situacije u Ukrajini.

Sve je više glasina da će se 9. maja dogoditi nešto posebno, gotovo šifrovano.

Mediji spekulišu da će pojavljivanje na paradi aviona iz sovjetske ere, bez prozora osim u kokpitu, biti Putinova poruka upozorenja Zapadu.

Rojters piše da će ruski predsednik Vladimir Putin poslati Zapadu upozorenje „sudnjeg dana“ za vreme proslave 77. godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.

Putin će održati govor na Crvenom trgu na paradi parade, ispred vojnika, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila, javlja Rojters.

Moldavija: Napadi dronovima u blizini granice sa Ukrajinom

Iznad crkve Svetog Vasilija će preleteti nadzvučni lovci, strateške bombarderi Tu-160 i po prvi put od 2010. godine preletće i komandni avion „sudnjeg dana“ Il-80, koji bi u slučaju nuklearnog rata postao komandni centar ruskog predsednika, saopštilo je rusko Ministarstvo obrane.

Avion „Sudnji dan“ dizajniran je s visoko sofisticiranom tehnologijom, a detalji su državna tajna.

Specijalni avion Vladimira Putina nazvan „Sudnji dan“ (Maksdum) koji bi mogao da omogući ruskom predsedniku da nastavi da upravlja zemljom čak i tokom nuklearnog rata, viđen je poslednjih dana kako leti oko Moskve.

Ogroman avion iz sovjetske ere, bez prozora osim u kokpitu, poznat kao i „Leteći Kremlj“ , nije viđen na proslavi Dana Pobede, koja obeležava poraz Hitlera i kraj Drugog svetskog rata, još od 2010. godine. Ponovno pojavljivanje, kako ocenjuje Daily Mail, je znak da Putin želi da pošalje poruku upozorenja Zapadu.

Il-80 Maksdom, kako se navodi, biće u pratnji dva MiG-a 29 dok leti nisko iznad crkve Svetog Vasilija.

U, kako se navodi, demonstraciji ruske nuklearne spremnosti, i strateških nosača raketa Tu-95MS i Tu-160 tzv. „Beli labud“ biće deo te leteće parade. Takođe, ističe se, biće izložen i lovac pete generacije Su-57 i dalekometni bombarderi Tu-22M3.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da će osam MiG-29SMT leteti u obliku slova „Z“ u znak podrške ruskim vojnicima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Teški Il-80 Maksdom je dizajniran da deluje kao „Kremlj na nebu“ u slučaju nuklearnog napada, a može da se puni gorivom u vazduhu. Putin bi, ističe Daily Mail, mogao da odatle, sa komandnog mesta u vazduhu, vlada Rusijom i izdaje komande svojoj vojsci za nuklearne udare.

Tajvan ne zna šta će, dok kineske vazdušne snage preleću njihovu teritoriju

Na vrhu trupa u prednjem delu se nalazi „veliki kanu“ za satelitsku komunikaciju, sa velikim antenama na krmi. Na repu aviona se nalazi i vitlo za uvučenu, veoma niskofrekventnu (VLF) antenu. Horizontalni stabilizatori takođe imaju prostor za više senzora ili komunikacionih antena. Avion ima dva velika elektrogeneratorska kućišta unutar svojih motora. Uvlačiva sonda za gorivo je ispod kokpita.

Avion bi, kako najavljuje Daily Mail, trebalo da bude zamenjen modernijim Iljušin 96-400M, što će ruskom lideru omogućiti veću udobnost dok kontroliše trupe i rakete tokom nuklearne katastrofe. Prvi od novih vazdušnih komandnih i kontrolnih aviona je sada u izgradnji, rekao je izvor u vojno-industrijskom sektoru, ali se veruje da još nije spreman.

U jednom bezbednosnom propustu, jedan od četiri postojeća aviona opljačkan prošle godine dok je bio na remontu u ruskom gradu Taganrogu, na Azovskom moru. Otprilike 39 komada radio opreme ukradeno je nakon otvaranja dela za teret. Oprema je sadržavala plemenite metale, zlato i platinu teških nekoliko kilograma, što se smatra mogućim motivom za krađu. Lokalni taksista Žora Hačunc (36) priveden je zbog pljačke, ali je tvrdio da mu je namešteno.

Poređenja Ukrajine i nacističke Nemačke

Putin je u više navrata poredio rat u Ukrajini s izazovom s kojim se Sovjetski Savez suočavao kada su nacisti izvršili invaziju 1941. godine.

Pokušaj smirivanja agresora uoči Velikog otadžbinskog rata pokazao se greškom koja je skupo koštala naš narod. Nećemo drugi put napraviti takvu grešku. Nemamo pravo na to – izjavio je Putin 24. februara kada je najavio „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini.

Podsećamo, Sovjetski savez je u Drugom svetskom ratu izgubio 27 milona stanovnika, više od bilo koje druge zemlje.

Pobeda nad nacističkom Nemačkoj je važan deo ruske kulture i slavi se velikom paradom već godinama, piše Rojters.

Rusko Ministarstvo obrane najavilo je veliki spektakl na Crvenom trgu u kojem će učestvovati oko 11 000 vojnika zajedno s 131 komadom vojne opreme.

„Svi očekuju da će se nešto dogoditi 9. maja“

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Daily Mail

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.