Tajvan ne zna šta će, dok kineske vazdušne snage preleću njihovu teritoriju

Tajvanske vazduhoplovne snage su u petak pokušale da upozore 18 kineskih aviona koji su ušli u njegovu zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, što je deo redovnog obrasca upada koji je razbesneo vladu u Tajpeju.

Tajvan, na koji Kina polaže pravo na sopstvenu teritoriju, žalio se na ponovljene takve misije kineskih aviona, koje su postale uobičajena pojava u poslednje dve godine.

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi trenutnu situaciju u Ukrajini i da napravi sličan vojni potez na ostrvu, iako vlada Tajpeja nije prijavila nikakve znake da će Peking napasti.

https://dnevnipuls.com/vanzemaljski-pejzazi-15-mesta-na-zemlji-koja-izgledaju-kao-egzoplanete/

Broj uključenih aviona bio je daleko od poslednjeg upada velikih razmera, 39 kineskih aviona 23. januara, i od tada su takvi letovi bili sa daleko manjim brojem aviona.

Ministarstvo je saopštilo da je najnovija misija uključivala šest kineskih lovaca J-11 i šest J-16, kao i dva bombardera H-6.

Iz kineskog ministarstva odbrane nije bilo komentara. Kina je ranije takve misije opisala kao odbranu suvereniteta zemlje i suprotstavljanje „dosluhu“ sa stranim snagama, prikriveno pozivanje na podršku SAD Tajvanu.

Bombarderi su, u pratnji protivpodmorničkog aviona I-8, odleteli ka jugu Tajvana kroz kanal Baši koji odvaja ostrvo od Filipina.

Drugi avion je preleteo oblast severoistočno od ostrva Pratas pod kontrolom Tajvana na gornjem kraju Južnog kineskog mora, prema mapi ministarstva.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Tajvanski lovci su poslati da upozore kineske avione, a rakete protivvazdušne odbrane raspoređene su da „prate aktivnosti“, saopštilo je ministarstvo, koristeći standardnu formulaciju kako Tajvan opisuje svoj odgovor.

Nije ispaljen nijedan hitac i kineska letelica nije letela u vazdušnom prostoru Tajvana, već u njegovoj identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane, šire područje Tajvana nadgleda i patrolira koje deluje kako bi mu dalo više vremena da odgovori na bilo kakve pretnje.

Hrvat Vjekoslav pao u ruke Rusima dok se probijao iz Mariupolja – kaže da je pogrešio

Japan je ove nedelje prijavio da je osam kineskih mornaričkih brodova, uključujući nosač aviona, prošlo između ostrva u južnom japanskom lancu Okinave, severoistočno od Tajvana.

Tajvan je takođe ove nedelje izvodio unapred najavljene raketne i druge vežbe kod svojih južnih i jugoistočnih obala.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile da bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, a Tajvanski moreuz ostaje potencijalno opasna vojna tačka.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters